ЕС вкара Русия в списъка на данъчните убежища и извади Северна Македония

1651
ЕС вкара Русия в списъка на данъчните убежища и извади Северна Македония
Снимка: Getty Images

Европейският съюз добави Русия към списъка си с юрисдикции, които не сътрудничат за данъчни цели - или към т.нар. данъчни убежища.

"ЕС продължава да насърчава лоялната данъчна конкуренция и да се бори с вредните данъчни практики. Днес Съветът на ЕС реши да добави Британските Вирджински острови, Коста Рика, Маршаловите острови и Русия към списъка на ЕС на юрисдикциите, които не сътрудничат за данъчни цели. С тези допълнения списъкът на ЕС вече включва 16 юрисдикции", съобщиха от блока.

Останалите страни са Американска Самоа, Ангуила, Бахамски острови, Фиджи, Гуам, Палау, Панама, Самоа, Тринидад и Тобаго, Острови Търкс и Кайкос, Американски Вирджински острови и Вануату.

Кремъл: НАТО е все по-замесена в конфликта в Украйна

Кремъл заяви, че ръководеният от САЩ военен алианс НАТО всеки ден демонстрира своята враждебност към Русия и е все по-замесен в конфлик...

Съветът на ЕС изразява "съжаление", че тези юрисдикции не си сътрудничат по данъчни въпроси, и ги приканва да подобрят правната си рамка, за да разрешат установените проблеми, гласи съобщението в сайта на Съвета.

"Призоваваме всички държави, включени в списъка, да подобрят правната си рамка и да работят за спазването на международните стандарти в областта на данъчното облагане. Същевременно сърдечно поздравявам Северна Македония, Барбадос, Ямайка и Уругвай, тъй като те успешно изпълниха своите ангажименти и могат да бъдат извадени от документа за актуалното състояние", заяви Елизабет Свантесон - министърът на финансите на Швеция, която е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Русия е включена в списъка, след като групата по кодекса за поведение провери новото руско законодателство, прието през 2022 г., спрямо критериите за добро данъчно управление. В крайна сметка установи, че Руската федерация не е изпълнила ангажимента си да се справи с вредните аспекти на специалния режим за международните холдинги (критерий 2.1).

Освен това диалогът с Русия по въпроси, свързани с данъчното облагане, беше спрян след руската агресия срещу Украйна.

Русия е разположила ядрени оръжия на свои подводници, твърди норвежкото разузнаване

Според Норвежката разузнавателна служба (NIS) корабите и подводниците от Северния флот на Русия носят на борда си тактически ядрени оръ...

Списъкът на ЕС на юрисдикциите, които не си сътрудничат за данъчни цели, беше изготвен през декември 2017 г. Той е част от външната стратегия на ЕС в областта на данъчното облагане и има за цел да допринесе за продължаващите усилия за насърчаване на доброто данъчно управление в световен мащаб.

Юрисдикциите се оценяват въз основа на набор от критерии, определени от Съвета на ЕС. Тези критерии обхващат данъчната прозрачност, справедливото данъчно облагане и прилагането на международните стандарти, предназначени да предотвратят ерозията на данъчната основа и прехвърлянето на печалби.

Работата по списъка е динамичен процес. От 2020 г. насам Съветът на ЕС актуализира списъка два пъти годишно. Следващото преразглеждане е насрочено за октомври 2023 г.

ОЩЕ: Как България се измъква и не санкционира руснаци по правилата на ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Доналд Туск обвини Русия за нелегалните мигранти в Европа

Как ще се отрази на Иран смъртта на президента Раиси

Зеленски: Унищожаваме окупатора в Харковска област (ВИДЕО)

Бунт в центъра на Рим: какво става зад стените на Ватикана?

Кейт Мидълтън страда от тежки странични ефекти от химиотерапията

Френски ракети застигнаха руски генерал в Луганск: Вътрешни източници

Русия започна тактическите си ядрени учения (ВИДЕО)

Пакт за сигурност под носа на Путин: ЕС и Молдова сключиха партньорство

Ако украинците спрат да се бият, се връщаме в 1939 г. и започва Третата световна война: Американски историк

Украинският генщаб официално: Русия остана без последния си носител на крилати ракети в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа