ЕС влага 3,1 млрд. евро във фонд за развитието на Африка

467
ЕС влага 3,1 млрд. евро във фонд за развитието на Африка
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съюз планира да създаде нов фонд за подпомагането на икономическото развитие на Африка и останалите развиващи се региони, влагайки в него 3,1 милиарда евро. Това заяви първият заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, представяйки проекта за нова програма на ЕС за стабилизиране на миграционната ситуация на континента, предаде ТАСС.

Говорейки за дългосрочните перспективи на миграционната политика на ЕС, Франс Тимерманс отбеляза, че първостепенната задача тук ще бъде „подобряването на условията на живот в страните“, от които идват мигрантите. С тази цел Европа ще трябва да „преразгледа традиционните модели на сътрудничество в името на развитието“, привличайки към този процес частния капитал.

По-конкретно, ЕС възнамерява да „възпроизведе извън пределите на Европа“ доказалия се на модел на Европейски фонд за стратегически инвестиции.

„Скоро ще бъде предложено създаването на нов външен инвестиционен фонд за развиващите се страни. Ще започнем с Африка и съседните на ЕС държави. Ще мобилизираме 3,1 милиарда евро, като общо се надяваме да привлечем 31 милиарда евро“, каза Тимерманс. Според него, ако всички европейски страни се включат във фонда, парите в него могат да набъбнат до 62 милиарда евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com