Еврокомисията: Предоговаряне на Плана за възстановяване - само в изключителни случаи

6292
Еврокомисията: Предоговаряне на Плана за възстановяване - само в изключителни случаи
Снимка: istock

Предоговаряне на План за възстановяване и устойчивост, който вече е одобрен и в изпълнение, може да има само при изключителни случаи. Това казаха днес от Европейската комисия за БНТ. Държавата, която иска подобно предоговаряне, трябва да докаже, че вече не може да изпълнява целия си план или част от него поради обективни обстоятелства, подчертават от институцията.

В такъв случай Европейската комисията е готова да обсъди изпълнението на отделни етапи или цели с държавите членки, които вече не са постижими поради обективни обстоятелства и трябва да бъдат преразгледани. Но това ще изисква и стриктна оценка на всеки един случай поотделно, направена от Еврокомисията заедно със съответната държава.

Атанас Пеканов: Ще направим стъпки по предоговаряне на ангажиментите в ПВУ, които изглеждат нереалистични

"Служебният кабинет ще се съобрази с решението на парламента. Ще направим стъпки по предоговаряне на тези ангажименти в Плана за възста...

При евентуални промени, ревизираният план за възстановяване отново трябва да отговаря на първоначалните критерии за отделяне на 37% за разходите за климата и необходимостта планът да адресира значителен набор от специфични за всяка държава препоръки - в случая с България специфичните препоръки са свързани с прогресивна декарбонизация на българската икономика.

ОЩЕ: "Безпрецедентно": Донев коментира искането на НС за промени в Плана за възстановяване

От ЕК казват още, че като се има предвид, че българският план беше одобрен едва през май 2022 г., а повечето планове на останалите държави бяха одобрени още през 2021 г., фокусът трябва да бъде върху изпълнението на настоящия план.

Според Брюксел големите инвестиции и трансформиращите секторни реформи в енергийния сектор в настоящия български план са напълно съвместими с целите на REPowerEU за постепенно премахване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива. Българският план включва намаляване на емисиите на парникови газове от енергийния сектор с 40% до 2025 г.

Росен Христов за предоговарянето на Плана за възстановяване: Процесът ще е изключително сложен

„Процесът ще бъде изключително сложен. Ангажиментът, който е поет, е доста твърд, и е поет скоро. ЕК е скептична към всякакво так...

Тези реформи вървят ръка за ръка с важни инвестиции във възобновяеми източници и съхранение на енергия. Съгласно плана финансовата подкрепа за екологизиране на енергийния сектор възлиза на над 2 милиарда евро.

От Европейската комисия припомнят, че България е икономиката на ЕС, която е с най-висока въглеродна интензивност и ясните ангажименти за изпълнение на специфичните за страната препоръки относно декарбонизацията са били решаващ елемент за одобрението на Плана за възстановяване и устойчивост. Планът за възстановяване и другите инструменти на ЕС допринасят с повече от 5 милиарда евро финансова подкрепа за декарбонизацията на българската енергийна система, което води до справедлив и честен преход и гарантира, че нито един гражданин не е изоставен, казват още от ЕК.

Припомняме, че по-рано днес депутатите от Комисията по енергетика приеха решение, с което настояват служебният кабинет да предоговори частта в Плана за възстановяване, касаещ въглищните централи. Това се случи на извънредно заседание, като целта е точката да бъде разгледана днес и в пленарна зала.  Целта на решението е централите да работят без ограничения до 2038 г., но в същото време се гарантират ангажиментите за декарбонизация в съответствие с общоевропейските цели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа