Евролидерите обсъждат Нагорни Карабах, LIBE - резолюция за България

2272
Евролидерите обсъждат Нагорни Карабах, LIBE - резолюция за България
Снимка: МС

Лидерите на държавите от Европейския съюз се събират на двудневна среща в Брюксел. Във фокуса на дискусиите им са Нагорни Карабах и Беларус. В тази връзка ще се обсъдят и отношенията с Турция. Отравянето на Алексей Навални и връзките с Китай са други две, предвидени за дискусия теми.

Срещата на върха трябваше да бъде миналата седмица, но беше отложена заради едноседмична карантина за председателя на Европейския съвет Шарл Мишел след негов контакт със заразен с COVID-19.

ЕК ще има право да лиши от глас в ЕС държави, в които няма върховенство на закона

Само ден след като премиерът Пламен Орешарски призна, че връщането на върховенството на закона и държавността в България е негова основ...

Европейските лидери ще разгледат и укрепването на единния пазар и ускоряването на цифровата трансформация в ЕС.

В Брюксел за срещата на върха ще бъде и българският премиер Бойко Борисов.

Малко по-късно следобед правосъдната комисия в ЕП трябва да излезе с резолюция за ситуацията в България. Припомняме, че членове на групата зададоха въпроси на българското правителство и прокуратура във връзка с върховенството на закона в страната и протестите. Тях коалиционният партньор в правителството и вицепремиер Красимир Каракачанов определи като опит за натиск върху България.

Днес групата трябва да обобщи резултатите от изслушванията по темата, които се състояха в Брюксел. На тях трябваше да присъстват премиера Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но те изпратиха свои заместници.

Бивш министър на икономиката: Брюксел може да спре паричните потоци към България

Заради политическата криза у нас има вероятност Брюксел да спре паричните потоци към България, като се започне от евро програмите, смят...

В същото време заседанието на евролидерите и резолюцията на LIBE идват часове след като бяха обявени докладите по новия механизъм за наблюдение върховенството на закона в страните -членки. За България и Румъния той замества механизма за наблюдение, който важеше до момента.

Първият по рода си доклад за върховенството на закона в ЕС идва и в момент, когато институциите на евросъюза обсъждат как да обвържат стандартите за върховенство на закона с финансирането от ЕС в следващия седемгодишен бюджетен план на блока като допълнителен стимул за спазване на принципите на членство. Това неминуемо ще предизвика и коментари от евролидерите.

Унгария и Полша - които вече са изправени пред така наречените дисциплинарни процедури по член 7 заради опасенията за върховенството на закона на ЕС - са предпазливи по отношение на всички мерки, които могат да ограничат достъпа им до пари в ЕС, и заплашиха да блокират бюджета и пакета за възстановяване на коронавирус, докато не са доволни от мерките за върховенство на закона.

Германското председателство на Съвета на ЕС изготви компромисен план за прекратяване на спора, който според критиците отслабва първоначалното предложение на Комисията. Предложените мерки са "ново допълнение към нашия набор от инструменти за върховенство на закона, нов превантивен механизъм", каза Юрова във вторник, добавяйки, че "това запълва важна празнина, защото ни липсва инструмент, който би позволил да се идентифицират проблемите на ранен етап ... вече имаме процедури за нарушение, например имаме процес по член 7, но това са инструментите, които ни позволяват да реагираме, след като често е твърде късно."

Адвокати и юристи поискаха оставката на Гешев и премахване на поста главен прокурор (СНИМКИ)

Премахване на поста главен прокурор и оставката на Иван Гешев поискаха юристи, адвокати и граждани. Те излязоха на протест пред Съдебна...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа