Европейците вече усещат ползите от новите правила за роуминга

1174
Европейците вече усещат ползите от новите правила за роуминга
Снимка: iStock/Guliver

Според експресно проучване на Евробарометър, публикувано днес, голямо мнозинство от европейските граждани признава ползите от роуминга без допълнителни такси. Благодарение на новите правила за роуминга в ЕС в сила от 15 юни 2017 г. потребителите могат да използват своите мобилни телефони, когато пътуват в чужбина в ЕС, без да плащат допълнителни такси — все едно са в собствената си страна.

Проучването показва, че 71% от европейците знаят, че таксите за роуминг са премахнати, а 72% смятат, че те или техни познати ще се възползват от това. Осведомеността за новите правила нараства до 86% сред тези, които са пътували след 15 юни.

„Виждаме, че хората с желание използват своите телефони като у дома, когато пътуват в ЕС, без да се страхуват от неприятна изненада при получаване на сметката. А мобилните оператори инвестират в мрежите, за да се справят с нарасналото търсене. С новите правила на ЕС в областта на далекосъобщенията ще насърчим тези инвестиции; правилата трябва да бъдат приети от Европейския парламент и държавите членки възможно най-скоро“, заяви Андрус Ансип, заместник-председател на Комисията, отговарящ за цифровия единен пазар.

До 2 млн. лв. глоба за операторите, ако нарушат новите правила за роуминг

Санкция от 50 000 до 2 000 000 лв. при нарушаване на новите правила за роуминга в Европейския съюз от страна на мобилните оператори, пр...

„Това е конкретен пример за това как ЕС подобрява живота на европейските граждани. Роумингът като у дома функционира - потребителите го оценяват, потреблението нараства, а търсенето на мобилни услуги при пътувания в ЕС е много високо. Това е от полза и за потребителите, и за операторите“, коментира Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

През това лято - първото без допълнителни такси за роуминг за пътуващите в ЕС, хората са започнали да променят поведението си, когато използват мобилните си телефони в чужбина. Това сочи ново проучване на Евробарометър.

Делът на пътниците, които са използвали мобилни данни при роуминг толкова често, колкото у дома, се е удвоил сред лицата, които са пътували след 15 юни 2017 г. (31%) спрямо онези, които са пътували през месеците преди това (15%).

Делът на пътниците, които никога не са използвали пренос на мобилни данни в чужбина, е намалял наполовина след 15 юни 2017 г. (21%) в сравнение с месеца, предшестващ тази дата (42%).

Като цяло, използването на мобилни телефони в чужбина се увеличава, като по-малко пътници изключват телефоните си (12%) в сравнение с преди 15 юни (20%).

Падане на роуминга в ЕС на практика няма, смятат от "Активни потребители"

Оператор, който след определен период от време, примерно година, докаже значителни загуби заради режима "роуминг като у дома", ще може ...

При все това 60% от пътуващите все още ограничават ползването на мобилни телефони при пътуване в друга държава-членка на ЕС, от 15 юни 2017 г. насам, в сравнение с използването на мобилни телефони в своята страна.

Мобилните оператори вече виждат промяната в поведението на пътниците в мрежите си. Няколко оператори отбелязаха значително увеличение на трафика на данни, което се дължи на пътуващите потребители. Това увеличение през лятото бе неколкократно в сравнение с лятото на 2016 г. (от 3 до 6 пъти, а в някои случаи дори и повече).

Въпреки че част от увеличението отразява общия годишен ръст на потреблението на данни в рамките на националните пазари, съществена част от него може да се отдаде на новите правила за роуминга. Повишението на повикванията в роуминг, макар и по-слабо изразено, е също значително. В отговор на това мобилните оператори в посещаваните от туристи места съобщават за значителни инвестиции в мрежите си, за да използват възможността, предоставена от нарасналото търсене от страна на пътниците.

Като цяло мобилните оператори спазват новите правила.

От 15 юни 2017 г. европейците могат да използват своите мобилни телефони (повиквания, SMS и данни), когато пътуват в ЕС, без да плащат допълнителни такси за роуминг. Това означава, че пътниците могат да използват своя телефон в чужбина точно както у дома, без страх от високи сметки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа