Европейската комисия - от Халщайн до Юнкер

18507
Европейската комисия - от Халщайн до Юнкер
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия е един от трите най-важни органа на Европейския съюз - заедно с Европейския съвет и Европейския парламент. Тя представлява изпълнителната власт в ЕС. Представяме ви историческа справка кои са били нейните председатели.

Валтер Халщайн е първият председател на Европейската комисия от 1958 до 1967 г. Той е член на Християндемократическата партия, ангажиран европеец и решителен поддръжник на европейската интеграция. Преди да оглави комисията заема поста за министър на финансите в Западна Германия. Той поставя основите на Общата селскостопанска политика.

През 1967-1970 г. председател е Жан Рей от Белгия. Той също е бил министър на финансите преди да заеме поста на председател на ЕК. При неговото управление започват инициативи в областта на европейското политическо сътрудничество и Икономическия и паричен съюз (ИПС).

Третият мандат на председател на ЕК е на италианеца Франко Мария Малфати. Той заема поста между 1970 и 1972 г. Подкрепен е от Християндемократическата група. Той отбелязва напредък за единния пазар, започва преговори за членство с Дания, Ирландия, Норвегия и Великобритания.

Между 1972 и 1973 г. на поста е Сико Мансхолт от холандските социалисти, а преди това заема поста на министър на земеделието. По това време се създава Европейската валутна система и се осъществява първото разширяване на ЕС.

Франсоа Ксавие Ортоли от френската Християндемократическа група управлява от 1973 до 1977 г. Той разширява ЕС по време на петролната криза през 1973 г. и турската инвазия в Кипър.

Рой Дженкинс заема поста на председател на ЕК между 1977 и 1981 г. Британецът е подкрепен от Партията на европейските социалисти, а преди това заема поста на вътрешен министър. По негово време се развива ИПС. Дженкинс е първият председател на ЕС, който присъства на среща на Г-8.

Гастън Торн от Люксембург е председател от 1981 до 1985 г. Той е подкрепен от Европейската либерал демократическа и реформаторска партия. Ускорява разширението и работи върху Единния европейски акт.

Жак Делор от Франция управлява между 1985 и 1995 г. Подкрепа получава от Партията на европейските социалисти. Тогава влизат в сила Единния европейски акт и Договорът от Маастрихт. Той е един от основателите на Комисията на регионите и ръководи разширяването през 1995 г.

Жак Сантер заема поста от 1995 до 1999 г. Преди позицията си в ЕК изпълнява длъжността на министър-председател на Люксембург. Той работи по Договора от Амстердам, Договора от Ница и въвеждането на еврото. По негово управление има разногласия относно бюджета на Комисията.

За няколко месеца през 1999 г. на поста е Мануел Марин, който преди това в Испания е министър на Европа.

Романо Проди ръководи Европейската комисия от 1999 до 2004 г. В Италия той заема поста на министър-председател. Кандидатурата му за председател на ЕК е подкрепена от Европейската либерал демократическа и реформаторска партия. При неговото управление влиза в сила Договорът от Ница и се подписва Европейската конституция. През 2002 г. еврото влиза в обращение.

От 2004 г. председател на ЕК е Жозе Мануел Барозу от Португалия, който е подкрепен от Европейската народна партия. Мандатът му изтича на 31 октомври тази година. По време на неговото управление влезе в сила Лисабонският договор, през 2004 и 2007 г. бяха приети нови страни членки и бяха направени промени в законодателството на ЕС, по-специално Директивите за услугите на вътрешния пазар и регулацията за подобряване на защитата на човешкото здраве и околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа