Европейският парламент обяви ЕС за зона на свобода за ЛГБТИК лицата“

1308
Европейският парламент обяви ЕС за зона на свобода за ЛГБТИК лицата“
Снимка: Getty Images/Guliver

Две години след първото обявяване от полски местни власти на „зона без ЛГБТИК лица“, Европарламентът обяви ЕС за „зона на свобода за ЛГБТИК лицата“. Това стана чрез резолюция, приета с 492 гласа „за“, 141 гласа „против“ и 46 гласа „въздържал се“, предава БГНЕС.

От март 2019 г. насам над 100 полски региона, окръзи и общини са приели резолюции, в които се обявяват за свободни от „идеология“ на ЛГБТИК лицата. Съгласно тези резолюции, местните правителства следва да се въздържат от насърчаване на толерантността към ЛГБТИК лицата и призовават за оттегляне на финансовата помощ от организации, насърчаващи недискриминацията и равенството.

Евродепутатите искат ЕС да бъде обявен за зона за свобода за ЛГБТ общността

Европейският парламент дебатира днес предложение за резолюция ЕС да бъде обявен за зона за свобода за представителите на ЛГБТ общността...

Евродепутатите подчертават също така, че тези „зони без ЛГБТИК лица“ са част от по-широк контекст, в който общността на ЛГБТИК лицата в Полша е обект на повишена дискриминация и нападения, който се характеризира с нарастващи изказвания, подбуждащи към омраза, от страна на публичните органи, избрани представители (включително настоящия президент) и проправителствените медии. Те също така изразяват съжаление във връзка с арестите на активисти за правата на ЛГБТИК лицата, нападенията и забраната на прайд шествия.

Въпреки че Комисията отхвърли подадените от полски градове, които са приели подобни резолюции, заявления за финансиране от ЕС в рамките на нейната програма за побратимяване на градове, , евродепутатите призовават институцията да отиде по-далеч. Според тях Комисията следва да използва всички налични инструменти, включително производствата за установяване на неизпълнение на задължения, член 7 от Договора за ЕС, както и наскоро приетия Регламент относно защитата на бюджета на ЕС, за да противодейства на нарушенията на основните права на ЛГБТИК лицата в ЕС.

В резолюцията на ЕП се споменава и влошаващото се положение в Унгария. През ноември 2020 г. унгарският град Надката прие резолюция, забраняваща „разпространението и насърчаването на пропагандата на ЛГБТК лицата“. Един месец по-късно националният парламент прие конституционни изменения, които допълнително ограничават правата на ЛГБТИК лицата, като пренебрегват съществуването на трансполови и небирнарни лица и ограничават правото им на семеен живот.

„ЛГБТИК лицата навсякъде в ЕС следва да се ползват от свободата да живеят и публично да изразяват своята сексуална ориентация и полова идентичност, без да се страхуват от нетърпимост, дискриминация или преследване. Органите на всички равнища на управление в целия ЕС следва да защитават и насърчават равенството и основните права на всички, включително ЛГБТИК лицата“, заключват евродепутатите., пресцентър на ЕП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com