Европейският петрол стигна най-ниското си ниво от почти шест години насам

11128
Европейският петрол стигна най-ниското си ниво от почти шест години насам
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Цената в Европа за барел суров петрол сорт Брент падна под 50 долара за първи път от април месец 2009 година насам. Като пазарна причина се сочи информацията, че резервите от петрол на САЩ се увеличават.

В електронната неприсъствена сесия на Нюйоркската борса февруарски фючърс за барел Брент, който се добива от Северно море, се продаваше за 49,81 долара. Това е 2,8% поевтиняване спрямо предишната сесия. Сега цената е вече 49,66 долара т.е. спад от 1,44 долара спрямо вчера. Цената му в Ню Йорк падна под 50 долара в понеделник.

"Тъй като няма признаци, че ОПЕК ще вземе мерки срещу свръхпроизводството, може да станем свидетели и на още спадове през идните седмици, предвид факта, че търсенето не се увеличава", каза анализаторът Майкъл Хюсън от CMC Markets.

В началото на седмицата Саудитска Арабия намали цената на петрола за Европа и САЩ, за да запази дяла си на пазара.

Петролът поевтиня с повече от 50% след месец юни заради твърде голямото предлагане и забавянето на растежа на основните световни икономики, което засегна търсенето, предаде БГНЕС.

Загубите през ноември нараснаха, след като 12-членната Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да не намаля добивите заради ниските цени и свръхпредлагането, като запази добивите, които достигат 30 милиона барела дневно. Според анализатори това има за цел да задуши конкуренцията на новите играчи на пазара с по-високи разходи и по-специално САЩ, които произвеждат шистов петрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа