Европейският съвет: Подгответе се за Брекзит без сделка

3132
Европейският съвет: Подгответе се за Брекзит без сделка
Снимка: iStock

Лидерите на държавите от ЕС призоваха държавите и институциите да се подготвят за Брекзит без споразумение за свободна търговия. Европейската комисия беше упълномощена да подготви пакет от извънредни едностранни мерки в случай на такъв сценарий, се казва в приетото изявление на днешния Съвет на ЕС по въпросите на Брекзит. Срещата на върха на държавите-членки на ЕС одобри удължаване на преговорите „с няколко седмици”, но не по-късно от 31 декември, с надеждата все пак да се стигне до споразумение.

Европейският съюз упълномощава главният преговарящ Мишел Барние да продължи преговорите през следващите седмици и призовава Великобритания да предприеме необходимите действия за постигане на споразумение, се казва в документа.

Тиери Бретон: ЕС е подготвен за Brexit без сделка

Европейският съюз би предпочел да има Brexit сделка с Великобритания, но същевременно е готов, в случай че не може да се постигне двуст...

„Във връзка с това ЕС призовава всички държави и институции от общността, както и заинтересованите играчи, да активизират работата си на всички нива за подготовката на всякакви сценарии, включително липсата на споразумение”, пише още в изявлението.

Съветът информира Лондон, че споразумението за напускането на Великобритания „и всички протоколи към него трябва да бъдат приложени своевременно и в пълен обем”.

Това е четвъртата отсрочка, която ЕС дава на Великобритания във връзка с процеса на Брекзит.

Според първоначалните планове по време на заседанието на Съвета на ЕС на 15-16 октомври трябваше да бъде утвърдено споразумението за свободна търговия между ЕС и Великобритания, което да влезе в сила от 1 януари 2021 г. – след изтичането на преходния период по Брекзит. Текстът на споразумението, обаче, все още не е готов, а преговорният процес на практика влезе в задънена улица.

The Telegraph: Страните от ЕС вече се подготвят за Brexit без сделка

Държавите-членки на Европейския съюз се подготвят за провал на преговорите с Обединеното кралство за сключване на търговско споразумени...

Страните провеждат все по-активна подготовка по окончателното напускане на ЕС от страна на Великобритания без търговско споразумение. Това означава, че търговията през Ламанша ще се извършва в съответствие с правилата на Световната търговска организация – с прилагането на квоти и тарифи, което може да се отрази негативно на икономиката.

БГНЕС припомня, че в началото на седмицата Брюксел предупреди, че преговорите за търговско споразумение след Брекзит могат да отнемат още седмици, въпреки че срокът, обявен от самия британски премиер Борис Джонсън е на път да изтече.

Миналия месец Джонсън заяви, че ако преговорите не са постигнали достатъчен напредък до четвъртък - първия ден от срещата на върха на ЕС, тогава той може да се оттегли и да подготви Великобритания за бъдеще без сделка.

Междувременно преговарящият от името на ЕС Мишел Барние предупреди, че ако не се очертае схема на сделка преди края на октомври, би било трудно държавите-членки и Европейският парламент да я одобрят тази година.

Бойко Борисов: Трябва да се работи за сценарий на Brexit без сделка

"Европейският съюз трябва да запази своето единство при преговорите за бъдещите си отношения с Обединеното кралство. В интерес и на две...

Днес френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че възможността ЕС и Великобритания да не постигнат сделка в преговорите си за Брекзит е "много реална".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа