Фалстарт на ваксинирането в Италия и Испания

11292
Фалстарт на ваксинирането в Италия и Испания
Снимка: Болница "Тракия"

Италия ще закъснее с началото на ваксинационната кампания поради сериозни логистични проблеми. Пратка от 470 000хиляди дози от ваксината засега рискува да остане в Белгия поради лошото време на Апенините и пътища, блокирани от сняг. Пристигането на ваксината на „Pfizer“ е отложено поне с един ден в различните региони, като регионите в момента чакат да запълнят своите центрове със запаси, за да снабдят след това болниците, които ще бъдат под специално наблюдение на силите за сигурност, съобщава БГНЕС.

От 65 000 дози в Ломбардия до 44 000 в Лацио, 40 000 в Пиемонте и 16 000 в Лигурия, в тези часове все още всичко е готово за „заливане на здравните системи с ваксини“, както беше обявено преди два месеца от правителството. След Денят „V“ във всички региони се очакваше второ зареждане в тези часове, но Пиемонте и Лигурия вече са официално са обявили отлагането по „логистични причини, свързани със снежната вълна в цяла Европа“, обясняват двата региона след среща във видеоконференция с комисаря по извънредните ситуации Доменико Аркури. Първите дози от новата партида при всички случаи трябва да пристигнат до 30-ти декември и да бъдат разпределени до 31-ви декември. А „Pfizer“ ще достави ваксините със собствени средства в 300 точки на цялата територия. Фармацевтичният гигант, няколко часа преди рисковете от отлагане да изтекат в Италия, обяви закъснения от един ден и в Испания "поради логистични проблеми" на компанията в Белгия, отричайки хипотезите на закъснение за Италия. Според някои слухове, пристигането на дозите се очаква през следващите няколко часа, чрез ръководството на германска корабна компания и на няколко италиански летища. Но от комисаря по извънредните ситуации те потвърждават, че флаконите ще бъдат на пътя, съхранявани във микробуси, които ще тръгват от Лайпциг.

Ваксинирането в Гърция започва от 27 декември

Гърция започва да ваксинира срещу COVID-19 от 27 декември, съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Ваксините ще бъдат разпределени ...

Комисар Аркури получи "потвърждение от „Pfizer“, че първите 469 950 дози от ваксината, предвидени за Италия от договора, подписан от Европейския съюз тази седмица, ще пристигнат у нас от утре /вторник – бел. ред/". Доставката, извършена директно от „Pfizer“ в първите 203 административни обекта, идентифицирани от извънредния комисар в съгласие с регионите, ще продължи, както е съобщено от „Pfizer“ , на 30 декември и ще приключи на 31 декември, обясни комисар Доменико Аркури. след като потвърди пристигането на 469 950 дози още в тези часове. Ще бъдат снабдени болници и фармацевтични отдели на съоръженията, където ще се съхраняват флаконите. Префекти и провинциални комитети за обществения ред скоро ще влязат в полето за отразяване на службите за наблюдение и ескорт на дозите в различните територии, от полицията, карабинерите и икономическата и финансова полиция: от фазата на разпределение на дозите, след като те излязат от военни центрове до центрове за съхранение в здравни заведения.

Министерството на вътрешните работи има открит канал със специално назначен комисар по обезпечаване на сигурността. Полицията ще подкрепи ваксинациите: 310 полицейски лекари са на разположение, за да администрират процеса в структурите, но също така и обикновените граждани, ако е необходимо. Оборудвани са и болници, които в някои случаи са съобщили на префектите, че са надградили системите за сигурност с частно наблюдение и вътрешни камери.

Пристигането на 350 000 дози ваксини, очаквано за понеделник, е отложено и в Испания. Междувременно германският министър на здравеопазването Йенс Шпан обясни, че производствените центрове на ваксината „Biontech/Pfizer“ ще се увеличат в Германия. "Работим заедно с „Biontech/Pfizer“, за да има допълнителни центрове за производство на ваксини в Марбург и Хесен," каза той пред ZDF. „Biontech“ е придобил производствения център на Марбург в Новартис. И според германската компания сега ще са необходими само малки корекции, за да се започне с производството на антиковидната ваксина. "Известно е, че Германия е направила поръчка за 30 милиона дози, двустранно, с Biontech", каза говорителят на германското министерство на здравеопазването, отговаряйки на въпрос на правителствената пресконференция в Берлин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа