Федералната прокуратура в Германия поема разследването на атаката в Ансбах

879
Федералната прокуратура в Германия поема разследването на атаката в Ансбах
Снимка: Gettyimages.com

Федералната прокуратура на Германия поема разследването за Ансбах, съобщава баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.

Базираният в Карлсруе орган отговаря за престъпления, свързани с тероризъм и заподозрени в извършването на терористични действия, припомня изданието.

Каракачанов: България не е виновна, че някакви хора искат да отидат да живеят в Германия

Правителство трябва да замрази изпълняването на Дъблинските договорки, докато не се изработят нови правила, гарантиращи сигурността на ...

Въпреки предпазливите коментари на властите, които първоначално подчертаваха, че няма ясни индикации, за да може със сигурност експлозията да бъде категоризирана като ислямистки атентат, по-късно стана ясно, че доказателства всъщност има.

Във видео, открито на мобилното устройство на Мохамед Д, сириецът полага клетва за вярност към лидера на близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" - Абу Бакр ал Багдади. От първия превод на записа става ясно, че мъжът трябва да отмъсти на германците, защото те могат да унищожат мюсюлманите, припомня "Фокус".

На свой ред екстремистите от терористичната организация поеха отговорност за взрива в Ансбах, обявявайки, че извършителят е "войн на Ислямска държава".

С оглед на продължаващото разследване властите отказват да разкрият името на мъжа, задействал взривното устройство. Според вестник Bild извършителят е 27-годишния Мохамед Делеел от Алепо, който живее в Германия от близо две години.

„Ислямска държава” пое отговорност за атентата в Ансбах

Терористичната групировка „Ислямска държава” пое отговорност за терористичния акт в немския град Ансбах, съобщи агенция Рой...

Днес говорител на германското МВР заяви, че нападателят от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България. Сириецът, който живеел в Ансбах, е опитвал на два пъти в миналото да сложи край на живота си и е бил на отчет в психиатрична клиника, каза Сириецът, който живеел в Ансбах, е опитвал на два пъти в миналото да сложи край на живота си и е бил на отчет в психиатрична клиника, добави министърът.

По-късно днес от МВР и Агенцията за бежанците потвърдиха, че сириецът е получил хуманитарен статут в България. Председателят на държавната агенция по бежанците Петя Първанова каза, че лицето е регистрирано есента 2013 година, подал е молба за закрила. Декември 2013 година получава хуманитарен статут, който му дава право да се придвижва на територията на България и Европейския съюз. Тя обясни, че сириецът, тъй като има предоставен статут, не попада в категориите лица, които подлежат на връщане по регламента от Дъблин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа