Фон дер Лайен: Няма да правим отстъпки на Орбан - ако се наложи, ще търсим алтернативи

6319
Фон дер Лайен: Няма да правим отстъпки на Орбан - ако се наложи, ще търсим алтернативи
Снимка: European Union

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери, че ЕС ще намери решение за подпомагане на Украйна, след като унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето върху финансирането на Киев в размер на 50 млрд. евро, предаде БГНЕС.

Европейската комисия няма да прави отстъпки на Унгария и ако не може да я убеди за увеличаването на общия бюджет, ще търси алтернативни възможности за актуализиране на общите разходи, стана ясно от думите на фон дер Лайен след края на срещата на върха в Брюксел в петък.

Европейските лидери успяха да неутрализират опозицията на Унгария срещу започване на преговори за членство с Украйна, но не можаха да изтръгнат съгласие от премиера Виктор Орбан за увеличаването на бюджета на ЕС с 66 млрд. евро до 2027 г. заради включените в него 50 млрд. за икономическа, финансова и военна помощ за Украйна.

Още: Путин изпадна в екстаз от ветото на Орбан върху парите за Украйна

Очаква се предстоящата среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС в началото на 2024 г. да отключи тази помощ. "От сега до тогава ще използваме времето, за да сме сигурни, че каквото и да се случи, на тази среща на върха ще имаме оперативно решение", заяви Фон дер Лайен в Брюксел.

Снимка: Getty images

"Разбира се, работим много усилено, за да постигнем споразумение между 27-те държави членки. Но смятам, че е необходимо да работим и по потенциални алтернативи, за да имаме оперативно решение, в случай че споразумението между 27-те не е възможно", заяви тя след европейската среща на върха.

"Принципите за Унгария са същите като за останалите държави членки. Инвестициите идват с реформи", заяви още председателят на Европейската комисия.

Шантажира ли Орбан?

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че е "изключително уверен и оптимистично настроен" относно способността на ЕС да изпълни ангажиментите си към Украйна "с финансови ресурси през следващите седмици". "Убеден съм, че решението ще бъде официализирано", настоя той.

Още: Орбан шантажира: Искаме цялата сума, преди да вдигнем ветото за Украйна

"Възможно е 26-те държави членки да предоставят парите на двустранна основа, без да минават през структурите на Европейския съюз, има начини да се заобиколи", заяви ирландският министър-председател Лео Варадкар. Той обаче смята, че "все още е възможно да се постигне споразумение с 27-те държави членки".

Фон дер Лайен изрично подчерта, че 50-те милиарда за Украйна не са необходими незабавно, а са предвидени за следващите четири години. Тя съобщи, че следващата седмица Брюксел ще изпрати последния транш от 1.5 млрд. евро помощ за украинския бюджет, които ще покрият нуждите на Киев за началото на следващата година, което ще даде още време за намиране на изход.

Припомняме, че лидерите на ЕС дадоха зелена светлина на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, но не успяха да убедят Виктор Орбан да отпусне решаваща помощ на разкъсваната от война страна. Унгария има общо 27 условия за отпускането на европейското финансиране, от които към днешна дата за изпълнени се смятат пет.

Още: ЕК: Няма да размразим останалите 12 млрд. евро от еврофондовете на Унгария

Унгарският лидер поиска страната му да получи "всички средства", които Европа дължи на Будапеща и от които милиарди евро все още са блокирани, преди евентуално да обмисли възможността да вдигне ветото си върху по-нататъшната помощ за Украйна.

"Винаги съм казвал, че ако има изменение на бюджета на ЕС, Унгария ще се възползва от възможността да поиска ясно това, което заслужава. Не половината, не една четвърт, а всичко", заяви националистическият лидер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа