Forbes: Руската армия е загубила в последните дни техника за близо 700 милиона долара

15260
Forbes: Руската армия е загубила в последните дни техника за близо 700 милиона долара
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по време на контранастъплението си в района на Харков са унищожили руска военна техника за 673 милиона долара, съобщи списание Forbes.

От 6 до 11 септември ВСУ са ликвидирали 590 единици вражеска техника. Русия е загубила 86 танка и 158 бойни бронирани машини, 106 артилерийски системи, 159 автомобила и 46 единици друга техника. Най-скъпоструващата загуба на руската армия е комплексът за радиоелектронна борба "Москва-1", оценяван на 57 милиона долара. Според данни на разузнаването Русия е разполагала само с 9 такива комплекса на въоръжение.

В района на Харков руските окупатори са загубили изтребител-бомбардировач Су-34 (за 36 милиона долара) и противобатарейна радарна система "Зоопарк-1М" (за 25 милиона долара).

Не цялото изгубено от руснаците оборудване е унищожено. Според аналитичния проект Oryx от 6 до 10 септември украинската армия е заловила 129 единици военно оборудване, което Forbes оценява на 104 милиона долара, включително девет гаубици Мста-С и Мста-Б на стойност над 43 милиона долара. По този повод в социалните мрежи излязоха многобройни мемета, в които потребителите се шегуват, че само за една седмица Русия успя да предостави на Украйна повече военна техника, отколкото западните съюзници от началото на войната.

Според картата, публикувана от Министерството на отбраната на Руската федерация, от 6 септември руснаците са напуснали територия от почти 9 000 кв. км, което е повече от 28% от Харковска област. Генералният щаб на ВСУ все още е по-предпазлив в оценките си като отбелязва, че част от информацията ще бъде предоставена по-късно от съображения за сигурност. Последната официална цифра от украинска страна е за 3 000 кв. км. Но това не включва териториите, освободени на 11-12 септември, както и тези, които са били изоставени от руските войски, но чието превземане от ВСУ все още не е потвърдено.

Въпреки това на 12 септември зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр написа в профила си във Facebook, че са освободени вече близо 6 000 кв. км. "Почти 6 хиляди кв. км", не скри радостта си тя, но без да навлиза в подробности в съответствие с режима на тишина, наложен от властите в Киев. Президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение вече официално заяви, че Украйна е отвоювала 6 000 кв.км.

Кремъл не признава поражението си и нарича случващото се "прегрупиране" и "тактическо решение". Ръководителят на окупационната администрация на Харковска област колаборационистът Виталий Ганчев заяви, цитиран от РИА Новости, че по време на контранастъплението в района на Харков украинските сили са превъзхождали руските в количествено съотношение 8 към 1. 

фейсбук

Източник: Forbes/Генеральний штаб ЗСУ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа