„Форбс” предупреждава САЩ да не въвеждат санкции срещу Русия заради цените на петрола

4709
„Форбс” предупреждава САЩ да не въвеждат санкции срещу Русия заради цените на петрола
Снимка: iStock

В публикация на „Форбс“ се изброяват шест причини, поради които САЩ не трябва да налагат санкции, ембарго или други „принудителни действия“, свързани с опит за стабилизиране на петролния пазар.

По-рано „Уол Стрийт джърнъл”, позовавайки се на високопоставени източници, заяви, че САЩ обмислят да въведат санкции срещу Русия, за да "стабилизират пазара на петрол". САЩ искат да принудят Саудитска Арабия да се върне към предишното производство на петрол, което беше преди развалянето на сделката с OПЕК+. Вашингтон възнамерява да използва дипломатически натиск за постигане на тази цел. Предлага се въвеждане на ограничителни мерки срещу Москва, но вестникът не уточни какви.

През март: Бензинът в България е поевтинял 10 пъти по-малко от петрола

Безпрецедентният срив на пазарите заради пандемията от коронавирус COVID-19 продължава. Петролният пазар води парада, след като америк...

„Форбс” припомни, че преди няколко дни сенатор написа писмо до Доналд Тръмп с молба да окаже натиск върху Русия за намаляване на добива на петрол.

Първо, САЩ предприемат тези мерки, за да защитят производството на нефт и газ, но не защото „друга държава е нарушила някакъв договор или права на човека“. Партньорите на Съединените щати ще имат по-малко доверие в тях и Тръмп поради „нелоялната търговска игра“. СТО също може да се противопостави на Вашингтон, като заклейми търговската политика на САЩ.

Авторът на публикацията отбелязва, че САЩ вече са наложили санкции срещу петролните отрасли на Иран и Венецуела, както и срещу отделни предприятия от руската петролна индустрия. Освен това действията на тези мерки се отнасят за компании и държави, които искат да си сътрудничат с лица, включени в американския черен списък. По този начин Съединените щати рискуват да настроят срещу себе си други страни и чуждестранни фирми, които може да започнат напълно да игнорират американските санкции.

"В един момент потребителят ще има нужда от петрол и ако САЩ го лишат от част от доставките, той ще спре да приема Америка сериозно", пише изданието.

Петролът се срина до цените от началото на 21 век

Световните цени на петрола продължават да вървят надолу, сорт WTI се понижи до 23 долара за барел – цена, която пазарът беше вид...

В статията се посочва още, че Saudi Aramco притежава Motiva, най-големият производител на петрол в САЩ. Ако Вашингтон забрани на Саудитска Арабия да доставя петрол за Съединените щати, Рияд може напълно да затвори американското предприятие, което ще доведе до намаляване на доставките на петролни продукти. След това цените на бензина ще се повишат, което от своя страна ще навреди на Тръмп.

„Форбс” пише, че в американските управляващи кръгове била изразена и идеята за въвеждане на ембарго върху доставките на петрол от страните от ОПЕК. Според автора на материала това ще бъде ирационална стъпка от страна на САЩ. На Вашингтон ще му останат малко възможности за купуване на тежък петрол, от който се нуждаят рафинериите. Освен това в петролната промишленост възходът се заменя от рецесия.. Ако цените не се повишат, петролната индустрия ще има трудности. С течение на времето цената на черното злато ще се увеличи, а компаниите ще се слеят или ще възникнат нови.

Според изданието, петролният пазар непрекъснато се променя и САЩ не могат да си позволят да вземат необмислени решения. Авторът цитира примера на действията на правителството на САЩ за намаляване на цените на бензина и отслабване на зависимостта на страната от вноса на петрол. Той припомни, че преди десет години никой не можеше да си представи, че САЩ ще добиват рекордни количества черно злато. Но ситуацията към 2030 г. не може да се прогнозира по същия начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа