Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция отложи спорния законопроект за извънредни ситуации

23 декември 2020, 08:07 часа • 1788 прочитания

Министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран заяви, че никой в правителството не възнамерява да направи ваксинацията срещу коронавируса задължителна.

Френското правителство отложи внасянето в парламента на законопроекта за управление на здравните кризи най-малко до април 2021 г. Министърът на здравеопазването на републиката Оливие Веран обяви това в ефира на телевизионния канал TF1.

Според него текстът на закона, който предизвика много противоречия както сред десните, така и сред левите политически сили, "все още няма да бъде представен в парламента". „Той няма да бъде представен, докато не влезе в сила настоящият спешен режим на здравеопазване“, обясни Веран. В същото време според него никой в правителството не възнамерява да направи ваксинацията срещу коронавирус задължителна. "Тя няма да е задължителна нито при ползването на обществен транспорт, нито при посещения в ресторант, или за да се работи", каза министърът.

Според информацията на АФП, последица от новия закон може да бъде да се проверява дали пътниците в обществения транспорт имат отрицателен тест за коронавирус или сертификат за ваксинация.

Новият законопроект има за цел да консолидира специалните правомощия на министър-председателя на Франция в случай, че в бъдеще в цялата страна или отделни региони бъдат въведени извънредни ситуации в областта на здравеопазването.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес