Франция помоли Европа за военна помощ, а Брюксел се отзова

6535
Франция помоли Европа за военна помощ, а Брюксел се отзова
Снимка: Gettyimages.com

„Франция не може да действа сама срещу заплахите, които идват от Ислямска държава”, обяви френският военен министър Жан-Ив льо Дриан.

Подкрепихме Франция на Съвета "Външни работи - отбрана" в Брюксел

България изрази пълна солидарност и подкрепа на предложението на Франция за необходимостта от прилагането на чл. 42, ал.7 от Договора з...

Евросъюзът ще задейства клаузата за съдействие при въоръжено нападение срещу държава членка, реши днес Европейският съвет на министрите на отбраната на 28-те, информира bTV.

Активизирането на клаузата за съдействие от Договора за Евросъюза предвижда останалите страни-членки да окажат помощ с всички възможни средства - военна, финансова или хуманитарна.

Върховният представител за външна политика и сигурност на 28-те Федерика Могерини обяви, че решението е взето единодушно. В НАТО обаче не е постъпило искане от Париж за задействане на член пети за колективна защита при нападение.

Член 42.7 от Договора за Евросъюза предвижда сътрудничество чрез Алианса, а предприетите действия следва да бъдат съгласувани с ООН.

„Първо - това е предимно политически акт. Тази помощ може да се изразява в съдействие с френските военни операции в Сирия и Ирак, или в подкрепа на Франция при други операции. Франция не може повече да върши всичко”, каза Жан-Ив льо Дриан.

Форумът на ЮНЕСКО в Париж е знак за подкрепа на Франция, заяви Бокова

Провеждащият се въпреки тероризма лидерски форум на ЮНЕСКО е знак на подкрепа за Франция и за мисията на организацията на ООН да изгр...

България също изрази пълна солидарност и подкрепа на предложението на Франция за необходимостта от прилагането на чл. 42, ал.7 от Договора за ЕС. Това стана на заседанието на Съвета „Външни работи – Отбрана“ в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на министерство на отбраната.

В самата Белгия правителството взе решение да разположи допълнително над 500 войници по улиците на големите грасдове. Власти признават, че проблемът с интеграцията на малцинставта е много сериозен.

„Да, истина е, че ние имаме значителен контингент ислямисти. Това е проблем за някои квартали на някои градове в Белгия, но и в други страни има пропуски в интеграцията малцинствените общности са маргинализирани и някои хора се радикализират”, каза Дидие Рейндерс, министър на външните работи на Белгия.

Белгийският първи дипломат Дидие Рейндерс обвини евродепутатите, че блокират по-драстичните мерки за защита от тероризъм, като например за обмен на информация за пътниците в самолетите.

Предвид последните събития и въведеното в Белгия повишено ниво - III степен на риск от извършване на терористичен акт, МВнР съветва българските граждани, които планират пътуване до столицата Брюксел или вече пребивават в страната, редовно да се осведомяват за актуалната вътрешна обстановка и да проявяват повишена бдителност и внимание.

Франция затваря "радикалните" джамии

Властите във Франция ще затварят „радикалните“ джамии и асоциации, в които се оспорват ценностите на страната. Това каза в ...

Българските граждани, краткосрочно пътуващи до Белгия, биха могли да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Брюксел.

От съображения за сигурност в Брюксел беше отменен и приятелският мач между Испания и Белгия тази вечер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа