Франция с амбициозна програма за младежката безработица

52598
Франция с амбициозна програма за младежката безработица
Снимка: Getty Images / Guliver

Финансирането на европейската Инициатива за заетост сред младежта във Франция получи зелена светлина, но Европейската комисия не се е отказала от критиките си към френската визия за схемата.

Френската програма за насърчаване наемането на младежи получи благословията на Комисията, донякъде.

Франция е първата държава възползваща се от своята част от 6 млрд. евро на Европейския съюз за подпомагане на борбата с младежката безработица в най-засегнатите региони. Делът на страната от тази сума се равнява на 620 млн. евро за периода 2014-2015 година.

Европейските фондове имат за цел да подпомогнат инициативите на френското правителство за насърчаване на младежката заетост, като Младежка гаранция или образование „втори шанс”.

„Франция е третият най-голям дарител, след Испания и Италия”, каза френският министър на труда Франсоа Репсаман. Но макар Франция да си осигури европейските средства, Европейката комисия критикува ефикасността на националните мерки.

„държавните служби за насърчаване на младежката заетост имат трудности да предлагат подходящите услуги на търсещите работа”, подчертава ЕК в препоръките си към програмата за национална реформа на Франция за 2014 г., представена на 2 юни.

Рейтингът на Оланд се срина до 18%

Само 18% от французите одобряват действията на президента социалист Франсоа Оланд, чийто рейтинг е намалял с три процентни пункта за ...

Според Европейската комисия, предприетите от правителството на Франция мерки за реализирането на Младежка гаранция са „недостатъчни”.

„Действителното качество на тази помощ, включваща семинари за писане на автобиография и симулиране на интервю за работа, е неясно на този етап. Още повече, тази гаранция обхваща само малка част от цялата младежка безработица, след като има регистрирани общи 674 000 младежи”, посочват от Комисията.

В момента френската Младежка гаранция подпомага само 10 000 младежи на възраст между 18 и 25 години, които не работят, учат или тренират. От октомври 2014 г. още 20 000 души ще могат да се възползват от схемата. Програмата ще обхване цяла Франция през 2016 г., вероятно. Целта е в крайна сметка да подпомага по 100 000 търсещи работа млади французи на година. Но дори и схемата да достигне до фокус-групите си, ще подпомага една малка част от младежи, които не работят, учат или тренират във Франция.

 EurActiv

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа