Гаук разкритикува Ердоган

22142
Гаук разкритикува Ердоган
Снимка: Getty Images/Guliver

Германският президент Йоахим Гаук критикува по време на визитата си в Турция настървеността на ислямо-консервативното правителство срещу социалните мрежи, медиите и конфликта му със съдебната система, предаде БГНЕС.

"Ние задаваме (на турските власти) същите въпроси като всички хора. Необходима ли беше забраната на Туитър и Ю Тюб", попита Гаук на пресконференция в Анкара с турския си колега Абдула Гюл. Германският президент каза още, че не разбира защо правителството на Реджеп Тайип Ердоган изпитва "необходимост да се меси в делата на съда, за да налага определен ред в тях" след голямата си победа на местните избори на 30 март.

"Защо толкова силно правителство изразява недоволството си от съдебната система и медиите?", попита още Гаук. След разкриването в средата на декември на голям корупционен скандал, в който беше замесено правителството му, Ердоган блокира достъпа до Туитър и до сайта за видеосподеляне Ю Тюб, които разпространяваха множество телефонни записи, които директно го компрометираха.

Въпреки безпрецедентния скандал Партията на справедливостта и развитието, която управлява от 2002 г., спечели убедителна победа на местните избори. След нея Ердоган влезе в конфликт с Конституционния съд, който отмени редица приети от него мерки, включително блокирането на Туитър и на част от реформата му, засилваща контрола му върху правосъдието.

Гаук обеща "да постави същите въпроси" за състоянието на демокрацията в Турция на срещата си следобед с Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа