Германия няма да доставя оръжие на Украйна

15224
Германия няма да доставя оръжие на Украйна
Снимка: Gettyimages

Германия няма да снабдява Украйна с оръжия, за да може да се сражава с проруските бунтовници в източната част на страната, които са подкрепяни от Русия. Това съобщи германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция след срещата си с унгарския министър-председател Виктор Орбан в Будапеща.

"Мое твърдо убеждение е, че този конфликт не би могъл да бъде решен по военен път", каза още Меркел, предаде БГНЕС.

След избухването с нова сила на конфликта в Източна Украйна и провалът на мирните преговори между правителството в Киев и бунтовниците вестник "Ню Йорк таймс" написа в статия, че има вероятност Вашингтон и НАТО да започват снабдяването на украинските сили с оръжия. Според нея администрацията на президента Барак Обама обмисля да изпрати "смъртоносна помощ" в допълнение на вече изпратените помощи като бронежилетки и медицинско оборудване.

Меркел е изразила притеснение за отношението на Унгария към гражданските неправителствени групи и медиите в страната.

"Много е важно за една демократична страна, дори и управляващите да има голямо мнозинство, да се признава ролята на опозицията, гражданското общество и медиите. Това трябва да е много важен модел за Унгария", каза тя.

Обама: САЩ ще засилят натиска върху Русия и ще подкрепят Украйна

В интервю по Си Ен Ен президентът Барак Обама заяви, че САЩ и занапред ще оказват натиск върху Русия и ще подкрепят Украйна, предаде БГ...

Двамата европейски лидери сблъскаха позициите си и по въпроса за т. нар. "нелиберални демокрации", които според Орбан са организирани по модела на Русия, Китай и Турция. Орбан подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия, но не пропусна да отбележи, че Европа "се е простреляла в крака", като е влошила икономическите си отношения с Москва.

През 2014 г. Орбан замина за Москва, за да подпише договор за 12,5 млрд. евро за изграждането на два блока на АЕЦ "Пакш" по руски дизайн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа