Германия няма да подкрепи санкции срещу Ердоган

2470
Германия няма да подкрепи санкции срещу Ердоган
Снимка: Getty

Гърция може да настоява за санкции срещу Турция на срещата на върха на ЕС в четвъртък, но Германия е твърдо решена да не ги подкрепи. Това съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Европейският съюз е малко вероятно да въведе санкции срещу Турция на срещата си на високо равнище, започваща в четвъртък, на фона на спор за газа в Източното Средиземноморие, заяви германски източник от правителството. Гърция даде ясно да се разбере, че заради операцията на „Орук Рейс“ в гръцкия континентален шелф не може да има диалог с Турция.

„Оруч Рейс“ възобнови сондажните си дейности в Източното Средиземноморие

Турският сондажен кораб „Оруч Рейс“ възобнови сеизмичнопроучвателните си дейности в Източното Средиземноморие, независимо о...

След последното разполагане на сеизмичен изследователски кораб в гръцкия континентален шелф във вторник, Атина поиска повдигане на въпроса на двудневната среща на лидерите на ЕС в Брюксел. Германия не очаква ЕС да промени позицията си по отношение на санкциите срещу Турция само две седмици след решението на последната среща на върха да не се налагат наказателни мерки до следващо съобщение. На срещата на върха на ЕС през септември беше решено да се преразгледа въпроса през декември. Въпреки предупреждението от САЩ, говорителят на турското правителство Ибрахим Калин заяви по-рано днес, че „Орук Рейс“ ще започне да събира сеизмични данни за въглеводороди от днес. 

Под сигурната защита на канцлера Ангела Меркел президентът Ердоган обвини Гърция и Кипър, че не са изпълнили „обещанията“, дадени по време на преговорите в рамките на Европейския съюз и НАТО, и каза, че страната му ще продължи да дава „отговора, който заслужават“. „Нашият „Орук Рейс“ се върна към дълга си в Средиземно море“, каза Ердоган пред депутатите от управляващата му партия в реч в парламента. „Ще продължим да даваме отговора, който заслужават на терен, на Гърция и гръцко-кипърската администрация, които не са спазили обещанията си по време на разговори в рамките на платформите на ЕС и НАТО.

Той не уточни какви точно са обещанията, но турските служители обвиняват гръцките служители в серия от „провокации“, въпреки усилията за възобновяване на така наречените проучвателни разговори между съседите, които бяха насочени към разрешаване на споровете и последно проведени през 2016 г. Турското външно министерство публикува списък на „гръцките провокации“, а също така включи в него служители на ЕС и САЩ. В списъка Анкара включи дори и посещението на президента на Република Гърция на гръцки остров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа