Германия призна арменския геноцид

2510
Германия призна арменския геноцид
Снимка: Getty Images/Guliver

Германските депутати приеха резолюцията, признаваща масовите кланета на арменците в Османската империя през Първата световна война като геноцид, игнорирайки турските предупреждения, че документът може да нареди на двустранните отношения между Берлин и Анкара, предава AFP.

Само един-единствен член на Бундестага гласува „против“ приемането на резолюцията. Има и един „въздържал се“.

Жертва на масовите убийства на арменци в Османската империя стават 1,5 млн. души. Геноцидът е признат от 29 държави.

До този момент в парламента на ФРГ кървавата трагедия на арменския народ е обсъждана само веднъж – през април 2015 г., в рамките на паметни мероприятия във връзка с 100-годишнината от масовото унищожение на арменците в Османската империя. Тогава председателят на Бундестага Норберт Ламерт и президентът Йоахим Гаук определиха събитията като геноцид, което предизвика гнева на Анкара. Официална резолюция обаче така и не беше одобрена.

Решението на Бундестага е неудобно и за германския канцлер Ангела Меркел, защото споразумението за бежанците, което Брюксел постигна с Анкара през март тази година, все още е от изключителна важност, сега, според мнозинна - в опасност. Никой не може да предположи как турският президент Реджеп Ердоган ще реагира на резолюцията. В телефонен разговор, проведен във вторник, Ердоган предупреди Меркел, че на карта са поставени двустранните отношения между Анкара и Берлин. Дори новият турски премиер Бинали Йълдъръм протестира в разговор с германския канцлер против "безпочвената и несправедлива присъда" в резолюцията.

Решението на германските депутати ще стане „тест за приятелство“ между двете, подчерта Йълдъръм.

Недоволна е и турската общност в Германия, която изрази позицията срещу планираната резолюция си с мащабна демонстрация в Берлин, в която в сряда вечер се включиха около 10 000 души. Всички те гледат на подготвения документ като на „политическо шоу“, което ще има негативни последици за отношенията между Берлин и Анкара.

Ердоган: Признаването на арменския геноцид ще навреди на отношенията Германия - Турция

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди Германия, че приемането на парламентарна резолюция, признаваща убийствата на арменци от ...

„Чрез резолюцията в политиката ще бъде замесен един исторически въпрос, който тепърва трябва да бъде обработен научно“, заяви председателят на турската общност във ФРГ Гьокай Софуоглу, подчертавайки същевременно, че подобен документ може да повлияе негативно на двустранните връзки между Германия и Турция.

Резолюцията няма да улесни също така и преговорите за евентуално членство на Турция в ЕС, отбеляза още Софуоглу.

В Берлин обаче запазиха спокойствие. Според фракционния шеф на Християндемократическата партия на Германия Фолкер Каудер резолюцията за арменския геноцид не е присъда срещу турското правителство и нацията.

„Не искаме да изправяме Турция на подсъдимата скамейка, а да кажем: помирението е възможно, само когато фактите се казват“, заяви Каудер. Една цяла група е не само изгонена, но и убита, допълни християндемократът. "Поради тази причина депутатите в германския парламент искат да категоризират събитията от преди век ясно и точно. Да, геноцид е!", заяви той.

Според „Тагесшпигел” Анкара може да отзове посланика си от Берлин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа