Германия ще инвестира милиони в наблюдение на социалните мрежи

16949
Германия ще инвестира милиони в наблюдение на социалните мрежи
Снимка: Thinkstock

Германската служба за външно разузнаване планира да инвестира 28 милиона евро (близо 35 милиона долара) идната година в програма за проникване в чуждестранни социални мрежи, откриване на слаби места и създаване на система за ранно предупреждение за кибератаки, съобщава вестник "Дъ Локал", цитиран от БГНЕС.

Говорителят на правителството Щефан Зайберт заяви, че средствата ще бъдат използвани за "засилване на наличната техническа база" на разузнаването и намаляване на зависимостта му от външни служители, съобщава вестникът. Той потвърди, че агенцията е работила с френската компания "Вюпен", известна с продаването на информация за слаби места в компютърните мрежи на правителствата.

Според тайни документи, придобити от вестник "Зюддойче цайтунг", службата за външно разузнаване ще задели 4,5 милиона евро за откриване на пропуски в сигурността чрез проникване в протокола Secure Sockets Layer (SSL), използван от милиони уеб сайтове, за да управляват сигурността на предаването на съобщения в интернет.

Разузнаването вече похарчило шест милиона евро за полагане на основите на програма, известна като "Стратегическа техническа инициатива" тази година, а допълнителни 300 милиона евро може да бъдат похарчени в идните пет години, съобщава изданието, позовавайки се на придобитите документи.

По закон службата за външно разузнаване няма право да извършва шпионски операции в страната, но според "Дъ Локал" тя работи в тясно сътрудничество с американската Агенция за национална сигурност и с други чужди разузнавателни агенции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа