Германия забрани името на турска етническа партия

3472
Германия забрани името на турска етническа партия
Снимка: Gettyimages.com

Съдът в Кьолн издаде забрана за името на новосъздадената турска етническа партия Съюз на германските демократи /Allianz Deutscher Demokraten /ADD/. Лидерите на партията се оплакват от държавен натиск.

Мотивът за решението на съда е, че логото й силно прилича на това на крайнодясната партия Алтернатива за Германия /Alternative für Deutschland /AfD/ и това създава предпоставка за объркване сред избирателите й, съобщи турската информационна агенция „Доган“. Реджеп Ердоган заведе дело срещу тази партия, представляван от адвоката Ралф Хокер, като я намери виновна за приетата от германския парламент декларация за арменския геноцид. Малко преди изборите турската партия ADD успя да създаде структури и да отвори офиси в 5 провинции, а съдебната забрана идва точно преди учредяването на организация в Берлин, съобщава БГНЕС.

Новият президент на Германия се казва Франк-Валтер Щайнмайер

Бившият външен министър от лявоцентристката Социалдемократическа партия Франк-Валтер Щайнмайер е избран за президент на Германия. Той ...

Говорителят й Угур Карадаг заяви, че германският съд е пристрастен и прилага двойни стандарти, и че решението ще бъде обжалвано. Освен това, независимо от натиска на властите, турската партия ще се разраства, допълни той. В края на декември м.г. турските медии, предимно проправителствените, съобщиха за създаването на партия на германски граждани от турски произход, която ще се яви на общите и регионалните избори през 2017 г.

Нейни инициатори са бизнесменът Ремзи Ару и адвокатът Рамазан Акбаш, а първите структури бяха основани в Есен, Райнланд-Пфалц и Баден-Вюртермберг. Техни делегати се срещнаха в Манхайм с представители на неправителствени организации и бяха избрани членове на борда на партията – от Крефелд Михаел Хинк, Йомер Дикбъйък и Ахмет Челик от Дортмунд, Селчук Чинги от Дюселдорф.

Структурата в Баден-Вюртемберг е оглавена от майката на три деца Лейла Ташкън, неин заместник е немецът Стефан Пфейфер. Лидерът на турската партия Ремзи Ару заяви, че ще се бори за намаляване с 50% на данъците за чужденците в Германия, които нямат право да гласуват и да се кандидатират за участие в избори.

Според заместника му Рамазан Акбаш, депутатите с турски корени в Бундестага /11 души/ не представляват и не отстояват интересите на европейските турци, но пък новата партия ще защитава правата и на имигрантите от други страни. Той посочи, че за начало ADD ще участва в изборите в Северен Рейн-Вестфалия през месец май т.г. и в общите през септември. Акбаш заяви още, че германските власти се опитват по всевъзможни начини да саботират партията и да й оказват натиск, като най-мекото им действие е закриването на банковата сметка и на акаунтите в социалните мрежи.

Deutsche Welle: След 6 г. управление на Борисов - корупцията остава, а българите мразят политиците си

Равносметката от 6-те години управление на Бойко Борисов е отрезвяваща: българите вярват повече на Брюксел, отколкото на собствените си...

В началото на миналия декември лидерът Ремзи Ару се оплака пред турската агенция IHA от жесток натиск от страна германската държава и подчерта, че по този начин тя ги предизвиква към антидемократични пътища за създаването на новата партия.

„Една политическа сила трябва непременно да разполага с банкова сметка, по която да се събират дарения за финансирането на участието в изборите. Сметката ни обаче е закрита, по този начин блокират разрастването ни. Партийните ни профили в социалните мрежи имат над 30 000 последователи, но и те се закриват.

Обикаляме всички банки и първите срещи винаги са обнадеждаващи, но впоследствие ни отказват откриване на сметки, не дават и никакви аргументи за това. Подложени сме на огромен натиск от най-високото ниво на германската държава“, коментира Ару. Той уточни, че партията му е в състояние да спечели 25% от гласовете и излизането й на политическата сцена ще промени балансите в Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com