Германският парламент призна геноцида над арменците

4929
Германският парламент призна геноцида над арменците
Снимка: Getty Images

Германският парламент прие резолюция, с която признава извършването на геноцид над арменците в Османската империя. Текстът бе одобрен с огромно мнозинство в деня, когато се отбелязва 100-годишнината от трагичните събития през Първата световна война, предаде „Ройтерс”.

Гласуването бележи значително промяна в позицията на Германия по въпроса, отбелязва „Ройтерс”. Резолюцията поражда риск от дипломатически спор с Турция - Германия е най-големият търговски партньор на тази държава сред страните от Европейския съюз и има голяма турска диаспора.

Парламентът призна "масовото изтребление" на арменците

Българското народно събрание признава масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915 - 1922 година и обявява 2...

Берлин дълго време отказваше да използва тази формулировка за масовите убийства на арменци в Османската империя. Терминът „геноцид” освен това предизвиква особен резонанс в Германия, която е отговорна за убийството на шест милиона евреи по време на Холокоста.

Всички групи в Бундестага подкрепиха резолюцията, одобрена на специално заседание на долната камара на германския парламент по повод 100-годишнината от арменския геноцид.

„Онова, което се е случило в разгара на Първата световна война в Османската империя пред очите на света, е било геноцид”, каза в началото на дебатите председателят на Бундестага Норберт Ламерт, цитиран от БЛИЦ.

Германският президент Йоахим Гаук също използва този термин в реч в четвъртък. Той дори заяви, че Германия - съюзник на Османската империя през Първата световна война - също носи част от вината за геноцида, тъй като е участвала в планирането на депортациите на арменци и дори в тяхното осъществяване.

Германският президент призна арменския геноцид

Германският президент Йоахим Гаук описа като "геноцид" клането на арменците от Османската империя през 1915 година. Думите на държавн...

По-рано тази седмица австрийският парламент прие аналогична резолюция, признаваща геноцида.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа