Глоба грози испанската инфанта, съпругът ѝ може да влезе за 17 години в затвора

23571
Глоба грози испанската инфанта, съпругът ѝ може да влезе за 17 години в затвора
Снимка: Getty Images/Guliver

Съпругът на испанската инфанта Кристина Иняки Урдангарин е заплашен от 17 години затвор, а самата инфанта може да бъде глобена с 600 хил. евро. Това пише в. „Ел Паис”, цитиран от „24 часа”.

Според информацията срещу кралския зет са готвени пет обвинения – за измама срещу държавата, подправяне на документи, престъпление срещу държавната хазна, пране на пари и незаконно присвояване на обществени средства. Сумарно максималните наказания за всички тези престъпления стават 130 години затвор. Прокурорът по делото обаче ще иска 17 години общо, съобщава „Ел Паис”.

Черен трудов пазар в Испания

Потропвайки, за да се стоплят в ледения студ, около 40 мъже чакат на площад в югозападната част на Мадрид, за да получат предложение з...

Същевременно испанското обвинение не желае затвор за инфанта Кристина, твърди "Ел Паис". То ще поиска на нея да й бъде наложена глоба от 600 хиляди евро. Наказанието трябва да бъде за облагодетелстване като съсобственик с дял 50 на сто в семейната фирма "Айсоон", в която нейният съпруг налял незаконно 1,7 милиона евро.

Престъпленията, за които са обвинени съпрузите Иняки Урдангарин и принцеса Кристина, са пране на пари и присвояване. Това било извършвано чрез споменатата вече семейна фирма "Айсоон" и чрез държавната благотворителна неправителствена организация "Ноос", оглавявана от кралския зет.

40 души са разследвани по скандала за корупция, като незаконните деяния засягат периода 2004-2008 година. Само 16 от тях ще бъдат обвинени, твърдят запознати.

Сред обвинените ще бъде Диего Торес - бизнес партньор на Иняки Урдангарин. За него прокуратурата ще поиска до 15 години затвор. Това ще бъде втората най-тежка присъда, за която ще настоява обвинението.

Рахой: Докато съм премиер, Испания ще бъде цяла

Премиерът на Испания Мариано Рахой обеща да не допусне провеждането на нито един референдум, резултатите от който да поставят под въп...

В събота, 8 февруари, инфантата беше разпитана от съда по делото. Това е първият случай, в който представител на испанското кралско семейство се изправя пред съда като обвиняем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com