Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция получи вербална нота от Либия: Има ли Турция пръст в това?

22 май 2024, 10:46 часа • 1982 прочитания

Временното правителство на Триполи твърди, че Гърция провежда незаконни проучвания на юг от Крит в райони, които според него са под юрисдикцията на Либия, пише гръцкото издание Kathimerini. Въпросът беше повдигнат миналата седмица чрез писмо, изпратено до гръцкия посланик Никос Гарилидис.

Гръцки източници разкриха пред Kathimerini, че „гръцкото посолство е получило вербална нота относно проучванията, проведени южно от Крит, на която ще бъде надлежно отговорено през следващите дни от гръцкото външно министерство“. Гърция, добавиха те, „винаги следва международното право във всички свои действия“. Очаква се Атина да отговори главно, за да запише реакцията си с вербална нота.

Недоволството на Либия

Демаршът на Либия се отнася до сеизмичните проучвания, завършени преди седмици от норвежкия кораб Ramform Hyperion, който вече дори не плава в Средиземно море, а в Северно море край Норвегия. 

Правителството на Дбейба по същество оспорва разграничението, използвано от Гърция за концесията на морските зони на запад и югозапад от Крит (съгласно закона на Янис Маниатис 4001/2011), според което, при липса на споразумение между Атина и Триполи, средната линия се приема като граница.

Триполи оспорва и началната линия на измерване за изчисляване на средната линия. Либия също така затвори залива Сидра -  ход, чиято валидност беше поставена под въпрос в международен план. 

Има ли Турция пръст в това?

Показателно е, че това се случва малко преди срещата между премиера Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, което поражда подозрение, че Турция има пръст в случая.

Турция упражнява значително влияние върху правителството на Абдул Хамид Дбейба, както се вижда от турско-либийския морски меморандум и свързаните с него споразумения за съвместни турско-либийски изследвания в рамките на предполагаемия либийски континентален шелф. Всички тези споразумения бяха сключени от правителството на Дбейба и неговия предшественик Файез ал Сарадж в замяна на подкрепата на Анкара в гражданската война в Либия. ОЩЕ: Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес