Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди арестувани заради поредния протест на "жълтите жилетки"

09 декември 2018, 08:20 часа • 2913 прочитания

Броят на арестуваните във Франция заради протеста на "жълтите жилетки" вече е над 1550 души, каза френският вътрешен министър Кристоф Кастанер, предаде БГНЕС. По думите му това е "своеобразен рекорд".

"Никога в Париж не са задържани толкова много хора", подчерта министърът. Само час по-рано той съобщи, че в цялата страна са задържани 1385 души, но уточни, че техният брой неизбежно ще нарасне.

Министърът на вътрешните работи заяви, че благодарение на по-гъвкавия начин на използване на полицията и жандармерията са постигнати по-добри резултати. Той отбеляза, че правоохранителните органи са действали успешно при подкрепата на бронирана техника, "която отдавна не се е използвала във френската столица".

Кастанер призна, че вчерашният ден е бил труден и напрегнат, имало е много инциденти в страната и в Париж. "Но в същото време са регистрирани значително по-малко пострадали и по-малко насилие", каза той.

Според френското МВР в протестите вчера (8 декември) са участвали 125 000 души. 10 000 от тях са били в Париж. Общо 118 протестиращи са ранени и 17 – сред полицията и жандармерията, обяви Кастанер.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес