Хиляди на протест в Молдова с искане за предсрочни парламентарни избори

2973
Хиляди на протест в Молдова с искане за предсрочни парламентарни избори

Близо 40 000 души протестираха днес въпреки мразовитото време в Кишинев, столицата на Молдова, и настояха за провеждане на предсрочни избори. От близо една година бившата съветска република все повече затъва в политическа криза.

Народът не иска да подкрепя олигарсите и криминалните власти – заяви пред демонстрантите водачът на опозицията Андрей Настасе.

ЕП против намесата на Русия в работите на Грузия, Молдова и Украйна

Русия трябва да прекрати своето пряко и косвено участие в конфликти в Грузия, Молдова и Украйна, както и да спре вмешателството си в те...

Демонстрантите – представители както на левицата, така и на десницата, проевропейски и проруски настроени - са гневни заради повсеместната корупция, която разяжда властта, и от влиянието на олигарха Влад Плахотнюк, който според тях дърпа конците на управляващите.

Молдова с нейните 3,5 милиона души население преживява политическа криза, откакто през април бе разкрита огромна финансова измама: „изчезването“ от банковата система на страната на близо един милиард долара или 15% от БВП, посочва БГНЕС.

Скандалът, който предизвика първите големи протести, доведе до ареста през октомври на премиера Влад Филат, който е заподозрян в присвояване на 250 милиона долара.

Назначаването в сряда на ново правителство – третото за по-малко от година – само засили протестното движение. Демонстрантите се опитаха да нахлуят в парламента, за да прекъснат церемонията по встъпването му в длъжност.

И Молдова в снежен капан

Оранжев код за метеорологична опасност е определен за районите на Южна Молдова и жълт за Северна Молдова, предава местното електронно и...

Често на Молдова се гледа като на терен за сблъсък между Европейския съюз и Русия, преди всичко, след като през 2014 г. бе сключено споразумение за асоцииране на републиката с ЕС, което разгневи Москва.

Близо 78% от населението на страната са етнически румънци; руското и украинското малцинство представляват по-малко от 14%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа