Хиляди в Полша излязоха на марш срещу ислямизацията на Европа

10501
Хиляди в Полша излязоха на марш срещу ислямизацията на Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

Няколко десетки хиляди поляци участваха в националния протестен марш в центъра на Варшава, който мина под мотото "Полша за поляците и поляците за Полша", предаде БГНЕС.

Участниците в марша се обявиха и срещу "ислямизацията на Европа". "Маршът за независимостта" бе организиран от десни и националистически формации по повод Деня на независимостта на Полша. В него участваха предимно млади хора, но имаше и много семейства.

Естонската полиция стреляла по бежанци с гумени куршуми

Естонската полиция е използвала гумени куршуми против бежанци от център за временно настаняване в Харку, предаде сайтът DELFI. Вечерта...

Участниците минаха пеша над 4 км. и непрекъснато скандираха "Вечна слава на нашите герои", "Бог, чест и достойнство", "Велика католическа Полша", "Стоп на ислямизацията". Сред множеството имаше и огромен транспарант на който пишеше "EU Macht Frei, Konzentrationslager Europa" - "ЕС освобождава, концентрационен лагер Европа", който напомняше за надписа в концентрационния лагер от Втората световна война в Освиенцим "Arbeit Macht Frei“ - "Трудът те прави свободен“.

Част от демонстрантите скандираха: Вчера Москва, а днес Брюксел ни отнема свободата!

От полицията твърдят, че в марша са участвали над 25 000 души, а организаторите съобщиха, че в него са взели участие над 50 000 души.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е уведомил Общото събрание за намеренията си да назначи италианеца Филипо Гранди за върховен комисар по бежанците. Понастоящем върховен комисар по бежанците към ООН е Антониу Гутериш, който е на поста от 2005 г. Бан Ки Мун е взел решение за смяната на португалеца "след консултации с председателите на регионалните групи от страните-членки", се казва в съобщение на пресслужбата на ООН.

ЕС дава милиарди на Африка, за да спре мигрантите

Европейските лидери ще предложат на страните в Африка милиарди евро в замяна на помощ с миграционната вълна, съобщи BBC. Предложението...

Кандидатурата на Филипо Гранди ще бъде разгледана идната седмица. В периода 2010-14 г. италианецът оглавява агенцията за помощ на палестинските бежанци и UNRWA, а преди това е зам.-специален представител на ООН в мисията в Афганистан. Гранди е заемал различни постове в управлението на Върховния комисариат на ООН по бежанците, Судан, Сирия, Турция и Ирак, участвал е в мисии в Кения, ДР Конго и Йемен.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com