Холандия не може да гарантира безопасността на критиците на Ердоган

869
Холандия не може да гарантира безопасността на критиците на Ердоган
Снимка: Getty Images/Guliver

Холандия не може да гарантира безопасността на гражданите си, които пътуват или пребивават в Турция, ако те са критични към политическите лидери в южната ни съседка.

Такова предупреждение отправи външният министър Берт Кундерс по време на парламентарен дебат. В момента холандското правителство се опитва да вдигне забраната за пътуване на родената в страната журналистка от турски произход Ебру Умар, която през уикенда беше арестувана в Турция заради критични коментари по адрес на президента Реджеп Ердоган в „Туитър”.

Умар, която е известен активист от феминисткото общество в Холандия, заяви, че полицейските сили буквално са я изкарали от леглото при ареста й в събота вечер. Тя беше задържана в дома си в курорта Кушадасъ, предаде БГНЕС.

В неделя Умар беше пусната след 16-часов разпит. В момента обаче тя има забрана да напуска Турция и трябва да се явява в полицейски участък два пъти седмично.

Според Кундерс правителството е „много активно” по случая и „се надява тя да се върне у дома скоро”. Властта обаче не може да даде гаранции за пребиваващите в Турция, които решат да критикуват Ердоган в социалните медии.

„Няма гаранции. Този случай показа какво може да се случи и затова работим върху него”, заяви Кундерс, който същевременно предупреди Турция, че „ако иска да се приближи към Европа трябва да подобри поведението си”.

„Не можеш да се отнасяш към свободата на словото и медиите по този начин, ако искаш да си част от Европа”, уточни дипломатът.

От избирането на Ердоган за президент през 2014г. в Турция започнаха около 2000 производства за обиди срещу него, много от които отправени от граждани в социалните мрежи. Редица са и действията на съда и другите власти срещу журналисти и цели редакции заради критичните им позиции и разследвания срещу властта.

Редица европейски лидери обърнаха внимание на тези проблеми в южната ни съседка. Същевременно ЕС сключи споразумение, с което се задължи да ускори преговорите за членство в съюза на Турция, като в замяна очаква Анкара да ограничи нелегалния миграционен поток към континента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа