Холандия обмисля създаване на мини Шенген

3482
Холандия обмисля създаване на мини Шенген
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Холандските власти обмислят възможността за създаване на нова зона за граничен контрол в сътрудничество с неголяма група страни, която да функционира подобно на Шенгенската зона, съобщи телевизия Ер Те Ел, цитирана от Mediapool.

Правителството вече е провело някои обсъждания по този въпрос. Предвижда се външната граница на новата зона да бъде охранявана, а за да се предотврати влизане на кандидати за убежище без паспорти, се планира да бъде въведен паспортен контрол.

Кунева: България трябва да превърне географското си положение в предимство

"В сигурността няма алтернатива на задълбочаването на европейската интеграция. Сегашните системи - Фронтекс, Европол, Евроджъст трябва ...

Предполага се, че в новата зона ще участват Белгия, Холандия, Люксембург, Германия и Австрия.

Същевременно в писмо до парламента министър-председателят Марк Рюте заявява, че Холандия ще засили контрола върху пристигащите на нейна територия кандидати за убежище.

"Мерките за регистриране и идентифициране на бежанци, пристигащи в Холандия, ще бъдат засилени в най-близко време", отбелязва Рюте в писмото.

Доналд Туск: Шенгенското пространство е на ръба да се разпадне

Шенгенското пространство е на ръба да се разпадне. Това предупреди председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Малта, посочва bTV....

По-конкретно се предвижда всички кандидати за убежище и техните лични вещи да бъдат претърсвани. Освен това от всички бежанци ще се вземат биометрични данни, а полицията ще има право да проверява мобилните телефони и таблетите на пристигналите хора.

"Допълнителни мерки се планираха и по-рано, но сега те ще бъдат приведени в действие по-бързо заради терористичните актове в Париж", заяви Рюте.

Според него нивото на терористична заплаха в Холандия продължава да е "значително" и няма основание за повишаването му до "критично", защото няма конкретни данни, че на нейна територия могат да бъдат извършени атентати. По думите му "не е установена пряка връзка между терористите в Париж и групи от радикални ислямисти в Холандия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа