Хуан Карлос I обжалва съдебно дело за тормоз, заведено от бившата му любовница

2429
Хуан Карлос I обжалва съдебно дело за тормоз, заведено от бившата му любовница
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият крал на Испания Хуан Карлос I поднови съдебната битка в Обединеното кралство във връзка с твърденията за тормоз от страна на бившата му приятелка, като иска да бъде потвърден правният му имунитет като кралско лице, предава АФП.

58-годишната Корина цу Сайн-Витгенщайн-Сайн иска обезщетение за нанесени вреди от 84-годишния бивш монарх, управлявал Испания от 1975 г. до абдикацията си през 2014 г.

Жителката на Великобритания обвинява Хуан Карлос, който сега живее в Обединените арабски емирства, че я е шпионирал и тормозил след края на връзката им през 2012 г.

През 2020 г. тя заведе в Лондон дело за тормоз, твърдейки, че той я е притискал да върне подаръци на стойност 65 млн. евро (65 млн. долара), включително произведения на изкуството и бижута.

Хуан Карлос, посочен в съда с пълното си име Хуан Карлос Алфонсо Виктор Мария Де Борбон и Борбон, досега не се е явявал на изслушванията и упорито отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Още: Швейцария не намери достатъчно доказателства за подкуп, получен от бившия крал на Испания

През март Върховният съд в Лондон отхвърли искането на Хуан Карлос, че английските съдилища не са компетентни да разглеждат делото, тъй като той има държавен имунитет като кралска особа.

Съдията Матю Никлин заяви, че "какъвто и специален статут да е запазил ответникът съгласно законодателството и конституцията на Испания, той вече не е "суверен" или "държавен глава", за да има право на личен имунитет".

Адвокатите на бившия крал обжалваха и получиха разрешение за съдебно оспорване относно периода, в който Хуан Карлос е бил на трона.

То ще бъде разгледано от трима съдии в Апелативния съд от 10:30 GMT днес, като решението се очаква до няколко седмици, след което съдебният процес за тормоз ще продължи.

Подкаст

Изслушванията се възобновяват, тъй като Цу Сайн-Витгенщайн-Сайн обсъжда връзката в неотдавнашен подкаст, озаглавен "Корина и кралят".

Длъжник: Крал Хуан Карлос плати 4.4 млн. евро данъци със задна дата

Бившият крал на Испания Хуан Карлос, който се премести в ОАЕ миналата година заради скандал, уреди дълг от близо 4,4 милиона евро с ис...

В съдебните документи се твърди, че Хуан Карлос, който е женен, е бил в "интимна романтична връзка" с разведената жена от 2004 до 2009 г. и я е обсипвал с подаръци.

Тя твърди, че Хуан Карлос е започнал да я тормози след разпадането на връзката им, като е използвал заплахи, прониквания в имотите ѝ и наблюдение.

Според твърденията ѝ, Хуан Карлос "е изискал връщане на подаръците", а тя е претърпяла "посегателство и престъпно увреждане" в дома си в селски район в Централна Англия.

Стреляно е с пистолети и са повредени охранителните камери на входната врата на имота, твърди тя, обвинявайки бившия крал, че е бил ядосан от нейните откази.

Връзката на двойката стана известна през 2012 г., когато монархът си счупи бедро, докато беше на почивка в Ботсвана с Цу Сайн-Витгенщайн-Сайн, и трябваше да бъде транспортиран до дома, което предизвика обществения гняв в периода на рекордна безработица в Испания.

Хуан Карлос I плати рекордна глоба, за да се прибере за Коледа

Хуан Карлос I иска да се прибера за Коледа. Ето как различни източници тълкуват опитите му да сключи мир с испанската хазна. Тази сряда...

Две години по-късно, преследван от скандали и здравословни проблеми, Хуан Карлос абдикира на 76-годишна възраст в полза на сина си Фелипе VI, който вече се е дистанцирал от баща си.

През 2020 г. Хуан Карлос заминава в самоналожено изгнание в Обединените арабски емирства.

Двамата присъстваха на държавното погребение на кралица Елизабет II през септември и седяха заедно.

Хуан Карлос беше защитен в продължение на десетилетия от огромната си популярност като ключова фигура в демократичния преход след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 г.

Прегрешенията на монарха излязоха наяве едва през последните години от управлението му, предизвиквайки поредица от разследвания за корупционни скандали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа