Хванаха първите бежанци в Унгария, грозят ги до 3 години затвор

6691
Хванаха първите бежанци в Унгария, грозят ги до 3 години затвор
Снимка: Getty Images/Guliver

Група от 16 бежанци тази сутрин прекоси нелегално границата с Унгария и веднага бе задържана от полицията. Това са първите лица, срещу които ще бъдат приложени новите закони за нарушаване на държавната граница, предаде БГНЕС.

Унгарската държавна телевизия М1 съобщи, че групата е прерязала телената ограда недалеч от граничния пункт Рьоске-Хоргош, след което преминали на унгарска територия.

Белград няма да приема бежанци обратно от Унгария

Бежанци, които не успеят да преминат унгарската граница или пък се намират в ничия земя може да се върнат в Сърбия и да бъдат настанени...

От полунощ в сила влязоха нови по-строги закони и нова система за граничен контрол в Унгария, с която се цели да се прекрати незаконното преминаване на бежанци през границата със Сърбия, информира БНР. Промените дават повече пълномощия на полицията и предвиждат строги наказания, включително затвор до 3 години за нелегално преминаване на границата. Криминализират се повредите, които могат да бъдат нанесени по оградата, издигната от Унгария по границата със Сърбия.

От днес мигрантите, които искат да влязат в Унгария от Сърбия могат да преминат само през граничния пункт Хоргош - Келебия. Там те задължително минават през приемния център, където се извършва тяхната регистрация, включително и вземане на пръстови отпечатъци.

Унгарските служителите на реда са задържали рекорден брой имигранти, опитващи се незаконно да преминат границата - повече от 9300 хиляди души, съобщи ТАСС, позовавайки се на данни на полицията.

Унгария затвори границата си със Сърбия

Унгария затвори по-рано от обявения срок своята граница със Сърбия, посочва БГНЕС. Правителството реши да не чака полунощ, когато трябв...

"За незаконно пресичане на границата са задържани 9380 души", се казва в изявление. Полицията е започнала дело срещу пет лица "за фалшификация", а други 13 са задържани по подозрение за незаконно транспортиране на хора.

В Унгария от полунощ влезе в сила пакет от промени, приети от парламента на 4 септември за затягане на законодателството в областта на миграцията и граничния защита. Промените включват участието на армията в защита на държавните граници, съдебно преследване на тези, които незаконно преминават границата, както и ускорена процедура за предоставяне на убежище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа