Хърватия регистрира първи случаи на южноафриканския вариант на COVID-19

1135
Хърватия регистрира първи случаи на южноафриканския вариант на COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Два случая на южноафриканския вариант на новия коронавирус са регистрирани в Хърватия. Това съобщи днес епидемиологът от Института за обществено здраве Горанка Петрович по телевизия Ен1, предаде агенция Хина.

"Вчера получихме резултатите от секвениране на проби, които бяхме изпратили в Европейския център за контрол на заразните болести. От пристигналите 300 резултата, 60 са положителни за британския вариант на вируса, което представлява 20 процента положителни резултати. Това е доста висок процент. Южноафриканският вариант бе потвърден при две лица, които са се завърнали от Африка, от Занзибар", каза Петрович.

Хърватия отваря терасите на барове и ресторанти

Хърватия ще позволи следващата седмица баровете и ресторантите да отворят откритите си тераси, предаде Ройтерс. Това ще стане след пов...

По думите й британският вариант на коронавируса се разпространява "до 50 процента по-бързо". Горанка Петрович каза, че някои мутации на южноафриканския вариант на вируса увеличават вероятността за отсъствие на имунологичен отговор, включително като частично или значително намаляват ефикасността на ваксините или правят преболедувалите COVID-19 податливи на ново заразяване. По думите й случаят с британския вариант не е такъв.

Епидемиоложката каза, че производителите на ваксини следят внимателно новите варианти на вируса. Изследванията показаха, че ваксините на Пфайзер и Модерна, и особено на АстраЗенека, имат по-слаба ефективност към южноафриканския вариант и те търсят начини за модифициране на техните ваксини, каза Горанка Петрович и допълни, че адаптацията на препаратите "би трябвало да е относително лесна", пише 24 часа.

Първи случай на южноафриканския вариант на новия коронавирус бе потвърден и в Словения, съобщи в петък министърът на здравеопазването Янез Поклукар, цитиран от агенция Хина. Пациентът е лекар от град Марибор, който е пребивавал в Намибия миналата седмица заедно с още няколко души и се е върнал на работа в понеделник, уточни министърът. Още двама души от тези, които са били заедно с лекаря в Африка, са заразени, вероятно със същия вариант на вируса, а други няколко души са поставени под карантина, съобщи Поклукар. По думите му няма нужда от някакви специални мерки във връзка с тези случаи. Словенското външно министерство призова още веднъж словенските граждани да избягват рисковани пътувания в чужбина, като допълни, че увеличеният брой нови случаи на COVID-19 в западна Словения се дължи на британския вариант на вируса, който се разпространява от Италия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...