И САЩ поиска Турция да спре сондажите край Кипър

4317
И САЩ поиска Турция да спре сондажите край Кипър

САЩ призоваха Турция да преразгледа решението си за започване на офшорни сондажни операции край Кипър, съобщава турският вестник "Сабах", предаде БГНЕС.

"Съединените щати са дълбоко обезпокоени от обявените от Турция намерения за започване на офшорни сондажни операции в област, заявена от Република Кипър като изключителна икономическа зона", заяви Морган Ортагус, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Турция ще продължи сондажите за газ край Кипър

Турция ще продължи проучванията за газ край Кипър, с цел ресурсите да бъдат разпределени поравно. Това заяви министърът на външните раб...

Ортагус нарече този ход "провокативен" и заяви, че рискува да повиши напрежението в региона. "Призоваваме турските власти да спрат тези операции и насърчаваме всички страни към сдържано поведение", се казва в изявлението му.

Припомняме, че турският сондажен кораб "Фатих" започна сондаж на втори кладенец в Източното Средиземноморие в петък, 3 май, и ще продължи да работи до 3 септември. "Фатих" беше изпратен от южното пристанище на Анталия с три помощни кораба и фрегата към изключителната икономическа зона на запад от остров Кипър.

Турското външно министерство съобщи в събота, 4 май, че Турция винаги поддържа ангажимента си към международното право по време на изследването на региона, в отговор на изявление от ЕС за сондиране на въглеводород в Източното Средиземноморие.

Външното министерство на Турция отхвърли изявлението на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, призоваващо Турция да преразгледа плановете си за започване на проучвателни сондажи за нефт и газ край остров Кипър, отбелязвайки, че Турция ще извърши сондажите в съответствие със законните си права, произтичащи от международното право. Освен това външното министерство на Турция отбеляза, че гръцко-кипърската администрация безотговорно рискува сигурността и стабилността в Източното Средиземноморие, като пренебрегва правата на кипърските турци и отхвърля сътрудничеството, въпреки предупрежденията на Турция. Министерството заяви също, че ЕС, който не е успял да предприеме конкретни стъпки за разрешаване на проблема, няма право да казва нищо на Турция. Тя последователно се противопоставя на гръцко-кипърската администрация за едностранната сондажна дейност в Източното Средиземноморие.

Американски сенатор вижда Турция като първи проблем на Източното Средиземноморие

"Аз бях твърд поддръжник на дълбоките американски връзки с Гърция, Кипър, Израел и други в региона. Тези връзки са вкоренени в богата и...

Островът е разделен от 1974 г., когато превратът на кипърските гърци е последван от насилие срещу турците на острова и намесата на Анкара като гаранционна сила. Преговорите за Кипър се възобновиха след плана на Анан от 2004 г., с който се обединиха турската кипърска и гръцката кипърската общност. Статутът на острова остава неразрешен въпреки поредицата от дискусии, възобновени през май 2015 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа