И унгарският парламент избра Виктор Орбан за рекорден трети мандат

19446
И унгарският парламент избра Виктор Орбан за рекорден трети мандат
Снимка: Getty Images / Guliver

Унгарският парламент избра Виктор Орбан за трети мандат на поста министър-председател на Унгария. Това се случва за пръв път в историята на тази страна и за втори пореден път, след като на 6-ти април той спечели за втори пореден път, с квалифицирано мнозинство, парламентарните избори. Това каза бившият конституционен съдия Георги Марков пред Агенция "Фокус".

„Хиляди хора са обградили от всички страни парламента, за да чуят речта на Орбан и клетвата при встъпването му. Орбан заяви категорично, че Унгария е за членство в ЕС, защото иска да бъде на „вечерята, а да не се превърне в част от менюто”, но това не означава, че Унгария ще е глуха и сляпа за грешките на Брюксел и ще се държи като страна-членка, а не като страна от периферията или роб на Брюксел”, разказа Марков.

Георги Марков: Орбан го избраха, защото разби монополите

Преди четири години Виктор Орбан спечели парламентарните избори, побеждавайки социалистите. След като стана премиер, Орбан направи нова...

„Имаше вълнуваща среща на Орбан с десетки хиляди унгарци на живо пред парламента, където той издигна основния предизборен лозунг за 25-ти май, а той е послание към Брюксел. „Уважавайте унгарците”, това е мотото на предизборната кампания на победилата партия в изборите. Орбан призова своите симпатизанти, които са огромно болшинство в Унгария, да се държат великодушно и снизходително към съкрушените социалисти, които не намериха сили да дойдат в парламента, заявявайки, че те сами са си подпалили чергата и се надява, че с изгарянето ѝ са изгорели и техните грешки".

"Другият месец Унгария ще празнува 25 години от демократичните промени. Преди два дни Виктор Орбан беше в Берлин и там лично от канцлера Ангела Меркел прие благодарностите на германския народ за това, че Унгария свали първата тухла от Берлинската стена, когато през юни 1989 година унгарският външен министър Дюла Хорн и австрийския външен министър прерязаха телената ограда на Унгаро-австрийскара граница. Много от плакатите на площада гласяха: „Браво капитане, водиш ни в правилна посока”, каза още Георги Марков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа