ИДИЛ с перфектна схема с фалшиви паспорти, сред тях и български

8250
ИДИЛ с перфектна схема с фалшиви паспорти, сред тях и български
Снимка: Getty Images

Процъфтяваща онлайн индустрия, специализирана в изработването на фалшиви паспорти с официални визи и печати за пътуване, на хора, свързани с Ислямска държава, разкри разследване на Guardian. Така бойци от ИДИЛ имат удобната възможност да напускат необезпокоявани Сирия и да пътуват до Обединеното кралство, ЕС, Канада и САЩ, посочва изданието.

Една такава мрежа, управлявана от живеещ в Турция узбек с връзки в средите на екстремистите, осигурява фалшиви паспорти с високо качество на цени до 15 000 долара. Медията има информация за поне 10 случая на хора, които са пресекли сирийската граница с Турция, използвайки тези паспорти на летището в Истанбул.

Бизнесът на узбека върви толкова добре, че наскоро е отворил и нов канал в Telegram под името „Istanbul Global Consulting“. Тази разрастваща се търговия предполага, че опасни екстремисти могат да се промъкнат под носа на службите за сигурност в цял свят, да избягат от правосъдието за минали свои престъпления и да продължат терористичната си дейност извън Сирия.

Впрочем служители по сигурността предупредиха още през 2015 г., че Ислямска държава е успяла да се снабди с оборудване като принтери и материали за направата на сирийски и иракски паспорти, които е използвала, за да инфилтрира свои хора сред над 1 милион души, избягали в Европа по време на пика на бежанската криза. Малко след това ИД пое отговорността за няколко атаки в Европа, включително атаката срещу театъра „Батаклан“ в Париж през ноември 2015 г. и атентата срещу „Манчестър Арена“ през 2017 г., припомня изданието.

Снимка: GettyImages

Продавачите на фалшиви паспорти твърдят, че ЕС е най-популярната дестинация, но казват и че успешно може да се пътува от Истанбул до Мексико с фалшиви руски паспорти, а оттам незаконно през границата със САЩ. Други често използвани дестинации са Нигер, Мавритания, Украйна и Афганистан.

Оттогава европейските гранични служби инвестираха средства в технологии и обучение на персонала си, за да засичат по-добре фалшивите документи. През 2020 г. Таджикистан изцяло преразгледа консулския си персонал в Истанбул и системата за документи в опит да премахне използването на фалшиви таджикски паспорти.

Европол разкри печатница за фалшиви паспорти за нелегални мигранти в Испания

Служители от испанската национална полиция (Polícia Nacional) и полицейските сили на Барселона (Guàrdia Urbana de Barcelo...

В отговор на това обаче продавачите на фалшиви паспорти също подобриха дейността си, предлагайки на клиентите си още по-голямо разнообразие от националности. Например, въпросният узбекски търговец предлага френски, белгийски, български и руски паспорти, които изглеждат със съвсем автентични защитни водни знаци и холограми. Те са толкова добре направени, че два от показаните от него руски паспорта са чувствителни към UV лъчите, предназначени да идентифицират фалшивите паспорти, а белгийски паспорт, поставен на скенер, подобен на тези, които се използват на летищата, бива разчетен от машината съвсем правилно.

Според търговците на фалшификати биометричните чипове не мога да се подправят, но пък много гранични служители, натоварени с проверката на паспортите, често просто ги игнорират.

Узбекът твърди, че след падането на Афганистан под властта на талибаните той се е сдобил с много нови клиенти сред афганистанските бежанци в Турция. Въпреки че услугите му са твърде скъпи за повечето от тях, все пак не са малко тези, които успяват да се качат на полети до западните страни с неговите паспорти.

Докато бойците на Ислямска държава с нисък ранг обикновено имат пари само колкото да си купят един паспорт, то членовете на високо ниво разполагат с достатъчно средства да си осигурят няколко документа от различни държави и ги използват, за да се придвижват често, променяйки паспорта си при всеки нов полет или трансфер, казва узбекът.

Руски гражданин, който е воювал за ИДИЛ до 2015 г., разказва пред Guardian: „Имах само няколкостотин долара, когато дойдох от Сирия, така че си купих най-евтиния паспорт – наистина некачествен таджикски паспорт. Не проработи и ме арестуваха на летището в Истанбул. Тогава семейството ми вкъщи събра достатъчно пари, за да си купя по-качествен. Така че получих истински руски паспорт, но с моя снимка върху него, и успях да стигна до Украйна. Веднъж дори бях спрян от полицията в Украйна и те ми го взеха, но седмица по-късно ми го върнаха, като обясниха, че всичко е наред. За съжаление този паспорт изтича сега, така че в момента се опитвам да събера пари за нов.”

Синът на тартор на групата за фалшиви паспорти уби младеж

Йордан Иванов, синът на задържания и посочен от прокуратурата като ръководител на канал за фалшиви сирийски паспорти Георги Иванов, е з...

Срещу 500 долара узбекският търговец може да направи така, че човек да изчезне напълно, като го снабди с турски смъртен акт, който може да бъде изпратен до консулството в родината му. „Освен ако не сте Абу Бакр Багдади [лидерът на ИД, убит през 2019 г.], никой няма да отиде в моргата, за да провери дали наистина сте умрял. Те просто ще приемат този документ и ще го въведат в системата“, казва той.

Най-евтините паспорти, с които може да се стигне до Европа, са руски, киргизстански и казахстански на цена около 5000 долара или 6000 долара като част от шенгенски визов пакет. Други популярни и малко по-скъпи варианти са украински и молдовски документи, които позволяват безвизово пътуване до ЕС.

Най-скъпият вариант е паспорт на ЕС - обикновено гражданин на страна членка пристига в Турция, продава собствения си паспорт на узбека или негови колеги за около 2500 евро, след което паспортната снимка се променя с тази на клиента. Първоначалният собственик на паспорта след това твърди, че го е изгубил и иска неговата замяна в съответното консулство в Истанбул.

„Самият паспорт общо взето не струва нищо. Това, което е важно, са печатите”, казват продавачи. "По-голямата част от парите отиват за това."

„В миналото качеството на предлаганите паспорти беше лошо, така че имаше ограничен брой страни, до които човек можеше да пътува от Сирия“, казват още те. „Сега паспортите са с толкова добро качество, че ако имате достатъчно пари, можете да отидете абсолютно навсякъде."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа