Има видео със заплаха за атентат в Манчестър от страна на "Ислямска държава"

24022
Има видео със заплаха за атентат в Манчестър от страна на "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images/Guliver

В социалните мрежи се е появило видео на предполагаемия атентатор от "Манчестър Арена", който държи лист, на който е изписано името на града Манчестър и датата 22 май 2017 г., съобщи De Re Militari.

Малко след трагедията се появи информация, че все още неидентифициран мъж е бил заснет на охранителна камера точно преди взрива. Предположенията са, че той може да е атентатор-самоубиец, но все още няма никаква официална информация.

Колумнистът на Actualno.com Руслан Трад пък публикува в Twitter пост, в който съобщава за циркулиращо видео в групи, симпатизиращи на "Ислямска държава". Видеото е с дължина 16 секунди. Actualno.com няма да публикува видеото, защото то представлява терористична пропаганда.

Имало е обаче и постове в Twitter относно Манчестър, два от които са били пуснати малко преди атентата. Постовете вече са изтрити.

"Не бих казал, че сегашният атентат в Манчестър е дестабилизирал допълнително Великобритания. Страната е в предпоследна степен на опасност от терористичен акт (бел. ред. - втора степен от общо пет, като най-високата степен на опасност е първата)." Това обясни посланикът ни във Великобритания Константин Димитров пред Нова телевизия. Той каза, че до този момент няма информация за пострадали български граждани.

Според експерта по сигурността Славчо Велков през миналата година е имало случай, при който тийнейджър е опитал да се взриви на концерт на Елтън Джон, но са го хванали преди това и го съдят. Момчето е искало по този начин да "отбележи" годишнина от 11 септември.

Ню Йорк обяви за повишени мерки за сигурност след атентата в Манчестър.

Предистория

Припомняме, че най-малко 19 души са загинали, а още най-малко 50 са ранени след като атентатор-самоубиец се взриви по време на концерта на американската певица Ариана Гранде в британския град Манчестър. Според BBC на концерта е имало предимно младежи. Спешна помощ в града информира, че 59 души са хоспитализирани.

Експлозията е станала факт малко след края на концерта, проведен в "Манчестър Арена", когато хората вече са си тръгвали – късно след полунощ (бел. ред. – Великобритания е два часа назад спрямо българското време). Официално британската полиция счита случилото се за терористичен акт. Началникът на полицията в Манчестър Иън Хопкинс се обърна към очевидците на терористичния акт с молба да съобщят подробности на полиция, които може да бъдат полезни на следствието, допълва ТАСС.

Открит е спешен телефонен номер: 0161 85 69 400. При набиране от България телефонът е: 00 44 161 856 9400.

Една от най-големите гари във Великобритания - "Виктория", остава затворена за деня. Британският премиер Тереза Мей прекрати предизборната си обиколка и се очаква и другите политически лидери да го сторят. Припомняме, че на 8 юни във Великобритания има предсрочни парламентарни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com