Името на Македония отново излиза на дневен ред

1319
Името на Македония отново излиза на дневен ред
Снимка: iStock/Guliver

Матю Нимиц, посредникът на ООН в преговорите между Атина и Скопие за името на Македония ще проведе днес (11 декември) и във вторник срещи в Брюксел с представителите на двете страни - Васко Наумовски и Адемантиос Василакис.

Срещите са част от усилията на ООН да помогне на двете страни да намерят взаимно приемливо решение на проблема, пише БГНЕС.

Борис Дрангов: Македонската църква да бъде призната за независима

Свещеникът Борис Дрангов, внук на легендарния полк. Борис Дрангов и син на Кирил Дрангов коментира въпросът с признаването на македонск...

Новият кръг от преговори идва в период на подобрен политически климат между съседките. Македонският премиер Зоран Заев многократно заяви, че трябва да се направи стъпка и че в момента има по-голяма възможност да се намери решение. В интервю за гръцката информационна агенция АНА-МПА, той подчерта, че трябва да се намери решение, което да бъде приемливо за всички:

„И двете страни ще бъдат еднакво доволни или еднакво недоволни. Такъв е компромисът. Но смятам, че като политици можем да получим повече, ако имаме смелостта да намерим решение, вместо да го отлагаме, както в миналото”.

Гръцкият му колега Алексис Ципрас очаква положително развитие по въпроса за Македония през 2018 г., ако според него Скопие реши да направи положителни стъпки напред.

„Ако се откажат от реториката и твърденията, че те са единствените потомци на Александър Велики, можем да намерим общо решение. В такъв случай, аз ще бъда първият, който ще гарантира европейската перспектива и сигурността на съседната страна ", каза той вчера в Белград след среща с колегите си от Сърбия, България и Румъния.

ЕС: Македония има великолепен прогрес по пътя към членството й

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер отбеляза "великолепният прогрес", постигнат от Македония по пътя й към членство в ЕС. &b...

По-рано ръководителят на гръцката дипломация Никос Кодзияс заяви, че очаква въпросът да бъде закрит през първата половина на следващата година. Американският заместник-държавен секретар Хойт Браян Ий и еврокомисарят Йоханес Хан също са оптимисти, че спорът най-накрая може да бъде решен.

Медиите в Гърция коментират, че срещата на Нимиц с представителите на двете страни в Брюксел е знак за приемственост на положителния климат, която се създаде в отношенията между тях след смяната на властта в Македония. Как времева рамка за постигане на взаимно приемливо решение се посочва следващата среща на върха на НАТО, която трябва да се проведе на 11 и 12 юли в белгийската столица. Гръцките медии също обявиха, че е възможно Нимиц да излезе с ново предложение за име на западната ни съседка.

Последният формален кръг от разговори между посредника на ООН и представителите на двете страни се състоя в Ню Йорк през ноември 2014 г. Спорът за името между Атина и Скопие продължава от независимостта на Република Македония през 1991 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа