Ирина Бокова: Войната на Франция е война за опазване на ценности

4406
Ирина Бокова: Войната на Франция е война за опазване на ценности
Снимка: БГНЕС

След приключване на сесията и въпреки многобройните си ангажименти генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова намери няколко минути, през които сподели с българските журналисти своите впечатления от форума, предават специалните пратеници на БГНЕС в Париж Пламен Йотински и Гергана Костадинова.

По отношение на казаното от френския президент Франсоа Оланд, че Франция е в състояние на война, Бокова коментира, че става дума за война за ценности, за умовете и сърцата на младите хора, за опазване на нашата обща история. Става дума за опазване на създаденото през вековете, което ни е позволило да стигнем до днешните дни.

Ирина Бокова: Атентатите в Париж са варварско престъпление

Солидарност с народа на Франция изрази генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, предадоха специалните пратеници на БГНЕС от Париж П...

Генералният директор на ЮНЕСКО определи като много полезни идеите, които президентът Оланд сподели като намерения за развитие под егидата на световната организация, включително и тази за създаване на международен фонд за опазване на исторически и културни ценности.

Преди два месеца Оланд възложил, каза Бокова, на президента на Лувъра Жан-Люк Мартинес да изработи доклад и да му представи идеи и мерки за това по какъв начин да се опазва културното наследство, да се реагира на сегашната ситуация.

Този доклад на Мартинес бил изработен в съвместно с екипи на ЮНЕСКО. Става дума за фонд в случай на конфликти, когато трябва да се подкрепя и съхранява наследство и така ще бъде под егидата на ЮНЕСКО.

Ирина Бокова коментира като интересна и идеята Франция да стане убежище за културни и исторически ценности. Става дума за музеи и други и институции, в които, когато бъдат открити при незаконен трафик културни ценности, да бъдат опазвани и връщани. За това няма изградена международна правна норма.

Ирина Бокова: Екстремистите не подбират между култура и хора

В рамките на 38-та генерална конференция на ЮНЕСКО беше обърнато внимание на кампанията Unite4Heritage, чиято цел е да бъде прекратено ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа