Ирландия се готви за възможна търговска война между Великобритания и ЕС

3448
Ирландия се готви за възможна търговска война между Великобритания и ЕС
Снимка: pixabay.com

Европейската комисия може да спре търговското споразумение за Брекзит, ако Великобритания спре да прилага правилата на ЕС в пристанищата на Северна Ирландия, заяви ирландският вицепремиер Лео Варадкар във вторник, съобщи „Политико“.

Варадкар заяви, че подкомисията за Брекзит на ирландското правителство се е събрала отново, "за да изтупаме праха и да започнем отново подготовката си за извънредни ситуации" за евентуално спиране на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство, договорено през декември 2020 г.

Барове и ресторанти на закрито в Ирландия - само за ваксинирани

Ирландия ще ограничи посещението на заведения на закрито и достъп ще имат само онези, които са напълно ваксинирани или преболедували от...

Запитан дали Ирландия е готова за евентуална търговска война с Великобритания, която е най-големият й пазар за износ на храни и напитки, Варадкар заяви пред радио RTÉ в Дъблин: "Подготвяме се".

Варадкар - който беше министър-председател на Ирландия по време на по-голямата част от преговорите за Брекзит и трябва да си възвърне висшия пост през декември 2022 г. - заяви, че британците изглежда са склонни да разтрогнат миналогодишните договорни споразумения.

"Не мисля, че някой иска да види как Европейският съюз спира действието на Споразумението за търговия и сътрудничество с Великобритания", каза Варадкар. "Но ако Великобритания действа по такъв начин, че да се отметне от протокола [за Северна Ирландия], да се отметне от Споразумението за оттегляне, Европейският съюз няма да има друга възможност, освен да въведе това, което наричаме мерки за възстановяване на баланса, за да реагира."

"Наистина се надявам Великобритания да не тръгне по този път. Премиерът [Борис] Джонсън винаги е говорил, че иска Брекзит да бъде осъществен", каза той. "Брекзит е донякъде приключен. Но това потенциално го отменя."

Pfizer започва производство на ваксини в Ирландия

Pfizer стартира производство на ваксини в Ирландия, след като инвестира 40 милиона долара във ваксинен център, който ще създаде 75 рабо...

Междувременно в Северна Ирландия британските юнионистки и ирландските националистически лидери в правителството в британския регион отправиха поляризирани искания по време на видеоконференция с главния британски преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост.

Първият министър Пол Гивън - чиято Демократична юнионистка партия подкрепи Брекзит, но ненавижда търговските правила за Северна Ирландия, договорени от Фрост и Джонсън - заяви, че все още очаква Великобритания да задейства член 16 от протоколния договор и да спре поне някои проверки на британски стоки, пристигащи на пристанищата в Белфаст и Ларн.

Но заместник-първият министър Мишел О'Нийл от Шин Фейн обвини както Фрост, така и ДЮП на Гивън, че отправят антипротоколни заплахи, които разбунват юнионистките бойци. През изминалата седмица два автобуса бяха отвлечени и подпалени в Белфаст и в източното предградие Нютаунърдс, което доведе до частично спиране на автобусните превози в някои юнионистки райони.

"Заплахите и реториката на торите са безразсъдни и са в разрез с широко разпространеното обществено мнение", заяви О'Нийл в Туитър след заседанието. "Повечето партии, хора и предприятия искат спешно решение, което да подобри работата на протокола. Негово [на Фрост] задължение е да действа и да го осигури."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа