Ирландия се надява да даде пример с легализирането на гей браковете

6985
Ирландия се надява да даде пример с легализирането на гей браковете
Снимка: Getty Images/Guliver

Ирландия се надява, че други страни от ЕС ще се вдъхновят от историческия референдум в полза на узаконяването на еднополовите бракове, предаде EU Observer.

„Надявам се, че Ирландия и това, което направихме, ще предизвика реакция в други страни да заемат по-открита и по-щедра позиция спрямо гей общността“, каза министърът на селското стопанство Саймън Ковни, който ръководеше кампанията в подкрепа на гей-браковете от името на правителството.

Ватикана: Референдумът в Ирландия е поражение за човечеството

Резултатите от референдума в Ирландия за подкрепа на еднополовите бракове се не само „поражение на принципите на християнството, ...

На 22 май Ирландия, която доскоро бе под силното влияние на Католическата църква, стана първата страна в света, която легализира гей браковете чрез допитване до народа.

Ковни е уверен, че референдумът не означава, че вярата на ирландците е разклатена. Той изрази надежда, че опитът на Ирландия ще даде на други правителства в ЕС увереността да оставят важните решения за гражданските права на народа.

В момента само 10 страни в ЕС разрешават еднополовите бракове – Белгия, Дания, Финландия, Франция, Люксембург, Холандия, Португалия, Испания, Швеция и Великобритания. В седем са разрешени гражданските съюзи, но активистите твърдят, че те не съответстват на браковете и понижават статута на гейовете в общността. Гей браковете са забранени в 11 страни-членки – България, Кипър, Естония, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния и Словакия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа