Испания декриминализира половия акт с животно

8562
Испания декриминализира половия акт с животно
Снимка: iStock

В Испания се загрижиха за правата на зоофилите. Сега сексуалният контакт с животно вече не се счита за криминално престъпление, пише изданието Libertad Digital. Според поправката в Наказателния кодекс сексуалните отношения с животно се считат за престъпление само ако то е наранено.

Новият закон за хуманно отношение към животните, предложен от Министерството на социалните права и Програма 2030 (ръководен от Йоне Белара) е одобрен миналата седмица. Испанската социалистическа работническа партия е предизвикала промяна, която ще направи изключение за ловните кучета, включва глоби до 200 000 евро за тези собственици, чиито кучки забременяват, но не са регистрирани за разплод. Освен това се въвежда затвор от 12 до 24 месеца за убийство на вмъкнал се в къщата плъх.

Като цяло се затягат санкциите за всички нарушения, довели до нараняване или смърт на гръбначно животно, както и за изоставянето му. Но скотоложството (сексуални сношения с животни), което преди е било квалифицирано като престъпление, престава да се счита за такова, ако животното не получи наранявания. Тази промяна е следствие от поправка в Наказателния кодекс по въпроса за жестокостта към животни, одобрена от Конгреса на 9 февруари. 

През 2015 г. Конгресът одобри за първи път изменение на Наказателния кодекс, предложено от "Народната партия", което увеличи наказанията за жестокост, изоставяне и, за първи път, сексуална експлоатация на животни в Испания. Забавен факт: Тази реформа също повиши възрастта за съгласие за секс от 13 на 16 г., криминализира принудителните бракове и увеличи наказанията за детска порнография. Още: Кризата тласка към проституция все повече жени във Великобритания

Преди се считаше, че животните, както и децата, нямат способността да дават съгласие. Ето защо скотоложството започна да се счита за престъпно деяние, което се състои в сексуална експлоатация на животни, независимо дали води до наранявания, които биха увредили сериозно здравето или провокирали смъртта на животното.

Член 337.1 от Наказателния кодекс гласи: „Наказанието под формата на лишаване от свобода за срок от три месеца и един ден до една година и специално лишаване от права за срок от една година и един ден до три години се предвижда за професионална дейност, занаят или търговия, свързана с животни, както и за притежаване на животно, което по някакъв начин е свързано с малтретиране или с получаване на опасни наранявания, както и за сексуална експлоатация на домашни любимци или домашни животни, които са временно или постоянно под контрола на човек, както и всяко животно, което не живее в дивата природа."

Основният дебат относно това дали скотоложството е правен акт в Испания се крие в неяснотата на термина „сексуална експлоатация“, използван в член 337.1 от НК. Освен това дори съмненията, за предполагаема печалба, са достатъчни действията да се квалифицират като престъпление. Въпреки това, според адвокати, интервюирани от Libertad Digital, тъй като животните нямат способността да дават съгласие, „всяка сексуална връзка между човек и животно води до експлоатация“. Ето защо член 337.1 от Наказателния кодекс квалифицираше скотоложството като престъпление в Испания от 2015 г. 

Законно ли е скотоложството в Испания? 

С новото изменение на Наказателния кодекс член 337 се отменя и се заменя с раздел XVI bis, озаглавен „Престъпления срещу животни“ в Книга II. Ето какво пише там:

„За професионална, занаятчийска или търговска дейност се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 18 месеца или глоба. Предвижда се лишаване от права за срок от 1 до 5 години за професионална дейност с животни, както и за притежание на животни, което по какъвто и да е начин, включително сексуални отношения, причинява увреждане на гръбначно животно, което изисква ветеринарно лечение за възстановяване на здравето. Още: Проституцията като "работа мечта": В Полша рекламата става усърдна, има гневни реакции

С други думи, сексуалната експлоатация на животни вече не е престъпление сама по себе си. Отсега нататък подобни действия ще водят до наказание само ако животното бъде ощетено. Това е много странно, тъй като идеята е предложена от партията Unidas Podemos, която преди това постанови, че кучетата, котките и другите животни трябва да се считат за разумни или съзнателни същества.

Статията е написана от Марта Арсе за Liberta Ddigital 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа