Испания и ЕС предлагат премахване на границата с Гибралтар

1888
Испания и ЕС предлагат премахване на границата с Гибралтар
Снимка: Actualno.com/Ивайло Ачев

Мадрид и Брюксел се обърнаха към британското правителство с предложение за премахване на оградата по границата между Испания и Гибралтар. Така се цели да се улесни свободното движение, заяви в петък испанският външен министър, цитиран от БГНЕС.

От Лондон не последва незабавен отговор, но главният министър на Гибралтар заяви, че неговото правителство и Обединеното кралство имат свои предложения. "Текстът, представен на Обединеното кралство, е всеобхватно предложение, което включва разпоредби относно мобилността с цел премахване на граничната ограда и гарантиране на свободата на движение", заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес.

Първият българин, преплувал Гибралтар: Условията бяха изключително трудни (ВИДЕО)

"Властелинът на Черно море" вече може да се нарече и "Властелинът на Гибралтар". Цанко Цанков стана първият българин, преплувал Гибралт...

Подобна стъпка би направила Испания като представител на европейското Шенгенско пространство "отговорна за контрола на външните граници на Гибралтар", каза той. Шенгенското пространство позволява на хората да се движат свободно през вътрешните граници на 26 държави-членки, четири от които не са част от ЕС. 

В изказването си пред парламента на Гибралтар главният министър Фабиан Пикардо заяви, че забележките на Албарес "представят гледната точка на Испания" по отношение на текущите преговори за уточняване на подробностите по договора с ЕС за бъдещето на анклава след Брекзит. "Обединеното кралство и Гибралтар също имат предложения, които целят да осигурят ползи за хората от целия регион", каза той.

Икономиката на Гибралтар - малкият британски анклав в южния край на Испания, осигурява прехраната на около 15 000 души, които всеки ден преминават и излизат на работа. Повечето от тях са испанци и живеят в бедния съседен град Ла Линеа.

Албарес заяви, че предложението би означавало Мадрид "да поеме ролята на наблюдател и защитник от името на ЕС по отношение на вътрешния пазар с премахването на митническия граничен контрол" между Испания и Гибралтар.

Гибралтар официално стана британски град

Гибpaлтap нaй-нaĸpaя ce пpиcъeдини ĸъм oфициaлния cпиcъĸ нa бpитaнcĸитe гpaдoвe, cъoбщaвa Reuters. Иcтopичecĸoтo peшeниe идвa cлeд 180...

Сделката ще "гарантира свободното движение на стоки между ЕС и Гибралтар", както и зачитането на лоялната конкуренция, което означава, че предприятията в анклава "ще се конкурират при условия, сходни с тези на други оператори от ЕС, особено тези в околността".

Но Пикардо предлага алтернативен подход. "Нашите предложения предвиждат премахване на търговските бариери и защита на целостта на единния пазар по начин, който няма да застраши нашите фискални или по-широки съображения за суверенитет", каза той, без да навлиза в подробности.

Въпреки че Брекзит постави под въпрос бъдещето на Гибралтар, пораждайки опасения, че ще създаде нова "твърда граница" с ЕС, само няколко часа преди излизането на Великобритания от блока на 1 януари 2021 г. преговарящите постигнаха знаково рамково споразумение за това той да се възползва от правилата на Шенгенската зона. Подробностите по споразумението предстои да бъдат уточнени.

С площ от едва 6,8 кв. км Гибралтар е изцяло зависим от вноса за снабдяване на своите 34 000 жители и споразумението е от решаващо значение, за да се избегне забавянето с нови митнически процедури на трансграничната търговия със стоки. Въпреки че Испания отстъпва Гибралтар на Великобритания през 1713 г., Мадрид отдавна иска да си го върне. 

Испания въвежда мерки в подкрепа на над 1 млн. домакинства с ипотечни кредити

Испанското правителство се готви да даде зелена светлина днес на мерки за облекчаване на домакинства с ипотечни кредити, сред които удъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа