Испанската полиция бие каталунските пожарникари (ВИДЕО)

13351
Испанската полиция бие каталунските пожарникари (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Брутално насилие властва по улиците на столицата на Каталуния – Барселона. В опит да прекрати гласуването на днешния референдум за независимост в испанската автономна област, паравоенната испанска жандармерия Guardia Civil прибегна до сила и в десетки секции се стигна до шокиращи сцени. Дотук официални данни сочат 337 ранени.

Може би най-шокиращ от всичко се оказа фактът, че пред една от секциите полицаите атакуваха облечени в униформа каталунски пожарникари. Огнеборците се присъединиха към желаещите да гласуват и направиха верига, за да ги предпазят от палките на Guardia Civil. Това изобщо не спря жандармерията и тя вкара в действие палки и срещу пожарникарите.

Кметът на Барселона поиска оставката на Мариано Рахой

Кметът на Барселона Ада Колау призова испанския министър-председател Мариано Рахой да подаде оставка заради насилието, избухнало на фон...

Иначе кадрите на насилие – видеа и снимки, заливат социалните мрежи. На някои места обаче си личи, че Guardia Civil не може да се справи, защото протестиращите са многократно повече. В по-долното видео може да бъдат видени точно такива кадри – неудържимата тълпа изтиква жандармерията, която не може да спре напиращите хора, въпреки солидната употреба на палки.

Напрежението и пострадалите в Каталуния растат (Видео)

Най-малко 337 души пострадаха при полицейската акция в Каталуния, където се провежда референдум за независимост, предаде ТАСС, като се ...

Междувременно политическите препирни в Испания не стихват. Испанското МВР публикува съобщение в официалния си профил в Twitter, в което написа, че „използването на деца по време на протестите е белег на нетърпима липса на мисъл”. Опозиционната Испанска социалистическа партия обвини и правителството на Мариано Рахой, и каталунските власти, че са изкарали политиката на улицата. "Разделянето на каталунското общество поставя мирното съвместно съществуване и сигурност под риск", каза испанският социалист Хосе Луис Абалос.

Учудващо се появиха и изявления за избирателна активност на плебисцита. Според прессекретаря на Каталунската регионална автономия Жорди Туруп, цитиран от Politico, активността е 50%. Не е ясно обаче как е мерена тя, след като избирателните секции нямат електронна връзка с централната база данни, след като още вчера (30 септември) Guardia Civil влезе в Каталунския център по комуникации и конфискува машините. Освен това регионалното каталунско правителство обяви, че ще се признават и разпечатани вкъщи бюлетини, както и че всеки може да гласува във всяка отворена секция, което поставя под сериозен въпрос колко пъти е гласувал един човек, след като няма централна база данни за сверяване.

В Twitter вече има съобщения, че довечера – между 20:30 и 21:00 часа българско време, се организират протести в над 20 испански града под надслов да бъде опазена демокрацията. Такъв протест ще има и в Мадрид – от 20:30 часа българско време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа