Испански съд даде зелена светлина за процес срещу инфанта Кристина

8341
Испански съд даде зелена светлина за процес срещу инфанта Кристина
Снимка: Getty Images/Guliver

Испански съдия постанови, че срещу сестрата на крал Фелипе Шести инфанта Кристина и нейния съпруг трябва да бъдат повдигнати обвинения в измама, с което откри пътя за безпрецедентно наказателно дело, предаде БГНЕС.

По-малко от седмица след като 46-годишният Фелипе се възкачи на испанския трон с обещание за "честна и прозрачна" монархия, решението отново връща вниманието към скандала, който опетни царуването на 76-годишния Хуан Карлос.

49-годишната Кристина, която преди време се смяташе за недосегаема, е обвинена в съучастие в тъмни бизнес дела на съпруга й, 46-годишния бивш хандбалист Иняки Урдангарин. Решението на съдия Хосе Кастро да бъдат повдигнати обвинения срещу кралската двойка може да бъде обжалвано, се казва в писменото постановление, публикувано от съда в Палма де Майорка.

Окончателното решение дали да започне съдебен процес срещу заподозрените ще бъде взето от провинциалния съд в Палма де Майорка след разглеждане на обжалванията. Ако заключенията на следователите бъдат потвърдени, Кристина ще стане първият член на испанското кралско семейство в историята, който ще бъде изправен пред съда.

Съпругът на Кристина и негов бивш бизнес партньор са обвинени, че са се облагодетелствали с 6 милиона евро държавни средства от договори, предоставяни на благотворителната организация Noos. Кристина била член на Управителния съвет на фондацията, а Урдангарин бил неин председател.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа