Испанският Сенат гласува абдикацията на Хуан Карлос

15495
Испанският Сенат гласува абдикацията на Хуан Карлос
Снимка: Getty Images/Guliver

Испанският Сенат даде зелена светлина за възкачването на трона на новия крал Фелипе Шести след абдикацията на баща му Хуан Карлос, предаде БГНЕС.

76-годишният крал изпълни заедно с кралица София предпоследния си официален ангажимент – обяд в двореца Сарсуела, сред гостите на който беше и премиерът Мариано Рахой. Последният ще бъде утре в кралския дворец в Мадрид – подписването на закона за абдикацията. "Тържествен, много кратък акт, по време на който няма да бъде произнесена нито една дума", подчерта дворецът.

Текстът, който вече беше гласуван от Долната камара на парламента, днес беше одобрен и от Сената с 233 гласа "за", 5 "против" и 20 "въздържал се". Партиите, подкрепящи монархията, имат голямо мнозинство в двете камари на парламента. Сред тях са управляващата дясна Народна партия и социалистическата опозиция.

Сред малцината опоненти на монархията, които искат референдум за бъдещето й, са каталунските републиканци от "Републиканските леви на Каталуния". Принц Фелипе ще стане крал на Испания веднага след публикуването на закона в Държавен вестник утре вечер или в четвъртък. Той ще има деликатната мисия да обнови дискредитираната монархия и да запази националното единство, подкопано от сепаратистите в Каталуния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа