Италия прие нов строг закон за защита на сезонните работници

1344
Италия прие нов строг закон за защита на сезонните работници
Снимка: Getty Images/Guliver

Италианският парламент утвърди закон, който предвижда строги присъди, глоби и конфискация за експлоатация на стотиците хиляди селскостопански работници в страната, предаде БГНЕС.

Приет през август от Сената, текстът бе приветстван от синдикатите като „извънредно голяма крачка напред”. Долната камара гласува закона с 346 срещу 25 гласа.

Стиглиц: Италия скоро ще излезе от еврозоната

Влиятелният американски икономист и носител на Нобелова награда за 2001 г. Джоузеф Стиглиц смята, че Италия скоро ще излезе от еврозона...

Според доклад на синдиката CGIL от май, около 430 хиляди земеделски работници, италианци и чужденци, са станали жертва на тежки форми на експлоатация от единия до другия край на Италия. Това е с 30 до 50 хиляди повече в сравнение с миналата година.

Чрез тази система, наричана caporalato, на сезонните работници се плащат между 22 и 30 евро, половината от определеното със закон за работен ден между 8 и 12 часа в земеделски стопанства или строителни фирми. Много работят „на черно”, докато други имат законни договори, но всички те получават изтънените си заплати от местния "капоралe" (бел. ред. - буквално "ефрейтор", най-нисшия началник в армията) – посредник, често местен човек, който им прихваща на завишени цени транспорта или настаняването, както и бутилките вода в смазаните от жега полета.

И ако част от експлоатираните са италианци, caporali разчитат и на една особено уязвима група от работната сила: десетките хиляди мигранти, които пристигат след 2013 г. в Италия и са с нередовен статут, защото не са подавали молба за убежище или тя е била отхвърлена.

През лятото на 2015 г. смъртта на няколко работници, очевидно починали от изтощение по ниви и градини, накара правителството да засили контрола и да засили санкциите. Новият закон предвижда до шест години затвор и глоба 1000 евро на експлоатиран за работодателите, както и за посредниците. Може и да бъде конфискувано имуществото им - мярка, която вече се доказа в борбата срещу мафиотските организации. Текстът предвижда и обезщетение за жертвите и мерки за подкрепа и улесняване на сезонния транспорт, при нормални условия, до стопанствата.

Скандал в Италия заради домакинството на Олимпиадата през 2024 г.

Скандал избухна в Италия, след като кметът на Рим Вирджиния Раджи обяви несъгласие градът да е домакин на летните Олимпийски игри през ...

"Сега имаме повече полезни инструменти, за да продължим битката, която трябва да бъде водена ежедневно, защото ние не преговаряме, когато става дума за достойнството на хората", каза министърът на земеделието Маурицио Мартина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа