Избирателната активност в Испания по-ниска от очакваното

2081
Избирателната активност в Испания по-ниска от очакваното
Снимка: Getty Images/Guliver

Към 14:00 ч. местно време (13:00 ч. централно гринуичко време) избирателната активност в Испания възлиза на 37,9% - с 3,5 процентни пункта по-ниска, отколкото в същия час на деня по време на априлските избори.

Последните избори доведоха до почти рекордната 76-процентна избирателна активност, което помогна на Санчес, мобилизирал левите избиратели, да се противопостави на Вокс.

Протести в Барселона заради кралска визита

Протестни акции, организирани от привържениците на независимостта на Каталуния, се провеждат в Барселона заради посещението на кралскот...

Избирателните секции ще се затворят в 20:0 ч., като резултатите се очакват няколко часа по-късно.

37 милиона души имат право на глас, от които 34,9 милиона живеят в Испания, а 2,1 милиона в чужбина. Почти 227 000 души ще гласуват за първи път - това са тези, които са навършили пълнолетие след вота през април.

Испания гласува днес на четвъртите си общи избори с усилено напрежение заради сепаратисткия натиск на Каталуния на преден план - въпрос, който подхранва скока в подкрепата на крайнодясната партия Вокс.

Повторните се провеждат, след като премиерът Педро Санчес не успя да осигури подкрепа от други партии след неубедителните избори през април, при които неговата Социалистическа партия спечели най-много гласове, но няма работещо мнозинство в парламента.

Въпреки това проучванията на общественото мнение предполагат, че тези нови избори няма да успеят да разсеят безизходицата. Нито левите, нито десните изглежда вероятно да спечелят управляващо мнозинство в 350-местния парламент на Испания.

Испания за втори път тази година на парламентарни избори

В Испания в неделя за втори път тази година ще има парламентарни избори. Те са четвъртите за последните 4 г. на фона на недоверие на гл...

След подаването на бюлетината си в Мадрид, Санчес призова испанците да се насочат към урните, като заяви, че "е много важно всички да участват за укрепване на демокрацията" и че страната "има необходимата стабилност, за да може да състави правителство".

Преди по-малко от месец Върховният съд осъди 9 каталунски сепаратистки лидери на затвор за тяхната роля в неуспешната кампания за независимост през 2017 г., като предизвика дни на гневни улични протести в Барселона и други каталунски градове, превърнали се на места в насилие.

Над 600 души бяха ранени при протестите, в които демонстранти палиха укрепления и хвърляха камъни и коктейли Молотов по полицията.

По време на телевизионен дебат лидерът на Народната партия (НП) Пабло Касадо призова за "истинско правителство, което ще въдвори ред в Каталуния".

Но най-трудната линия срещу каталунските сепаратисти идва от лидера на Вокс, Сантяго Абаскал.

Студентите в Каталуния обявиха безсрочна стачка (ВИДЕО)

Профсъюзите на студентите в Каталуния (SEPC), който подкрепя независимостта на автономната област, започна от днес всеобща стачка. Осно...

"Необходими са драстични решения", каза той по време на последния си митинг в петък вечер в Мадрид.

Абаскал повтори обещанието си да сложи край на каталунската криза, като прекрати регионалната автономия на Каталуния, забрани сепаратистките партии и арестува регионалния й президент Ким Тора, който се ангажира да продължи стремежа за отцепване. Тълпата отвърна, като скандираше „Тора в тъмница“.

Вокс спечели 24 места в парламента на последните избори през април, в първото значително постижение на крайнодясна фракция от завръщането на Испания към демокрация след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 година.

Този път Вокс може да удвои това число, сочат анкети.

През последните дни Санчес многократно повдига тревога за "агресивната ултрадясна политика" на Вокс, предупреждавайки, че партията ще повлече страната обратно към мрачните дни на диктатурата на Франко.

Мощен митинг в Мадрид охули социалистите за кризата в Каталуния

Хиляди се включиха в митинга, организиран от испанската крайнодясна партия VOX, в Мадрид. Лидерът на политическата формация Сантяго Аба...

Тъй като никоя партия не може да осигури необходимите 176 места за мнозинство, социалистите вероятно ще изберат правителство на малцинството, заяви анализаторът Стивън Трипстийн.

"Намеренията за гласуване изглежда са се променили след изборите през април. Но тези промени няма да улеснят съставянето на правителство", добави той. и АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа