Изборите в Украйна са валидни, Порошенко иска преговори с Русия

19715
Изборите в Украйна са валидни, Порошенко иска преговори с Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Невъзможно е да има нов вот за президент на Украйна, сегашният (бел. ред. – от 25 май) е напълно легитимен. Това заяви Михаил Охендовски, председател на украинската ЦИК.

Охендовски направи коментара предвид факта, че в Донецк, Луганск и Славянск всъщност гласуване нямаше.

ЕС приветства поведението на Русия

Европейският съюз приветства реакцията на Русия след излизането на предварителните резултати на президентските избори в Украйна, коит...

Изборите в Украйна се печелят от „шоколадовия крал” Петро Порошенко, макар че крайните резултати още не са известни. Преднината на Порошенко обаче е убийствена – 54% от гласувалите са го подкрепили след преброяване на 80% от бюлетините, а Юлия Тимошенко е с 13,6% на второ място.

След като стана ясно, че печели, Порошенко обяви Донбас и Югоизточна Украйна за свой приоритет. Той каза, че ще посети Донецк, но днес проруските сепаратисти атакуваха летището в града и там се разрази мащабна битка. Според кореспондент на РИА Новости по време на боевете за летището на украинския град Донецк украинските сили са използвали хеликоптер Ми-24, върху който са били разположени символите на Организацията на обединените нации, което е забранено от международното законодателство.

По повод на сраженията и напрежението в източната част на страната, бъдещият президент на Украйна заяви, че няма да остави проруските сепаратисти да превърнат източната част на страната в „Сомалия”. Порошенко обяви, че възнамерява да продължи антитерористичната операция, която бе започната от властите в Киев.

Порошенко заяви днес на пресконференция, че е готов да продаде целия си бизнес без телевизия „Пети канал”. Порошенко заяви, че медията е важна, тъй като играе основна роля в осигуряването на свободата на словото в страната.

ОССЕ: Изборите в Украйна бяха демократични

Президентските избори в Украйна "като цяло се придържаха към демократичните ангажименти" и осигуряват на новия лидер легитимността, н...

На пресконференция лидерът в президентската гонка в Украйна каза още, че политиката на Русия относно доставките на газ трябва да премине към „пазарни правила”. „Нашата позиция е в това, просто да се прехвърли руската газова политика на пазарни правила”, каза той. Порошенко смята още, че доставките на газ винаги са били „много важен политически фактор”, а в Украйна това винаги е било свързано с корупция.  Освен това той казва, че по въпроса за енергоресурсите Украйна възнамерява да работи в тясно сътрудничество с Полша, България и Турция, за да спечели за страната „енергийна независимост”. 

Бизнесменът заяви, че иска да се срещне с ръководството на Русия през първата половина на юни. „Русия е нашият най-голям съсед. Ние с Путин се познаваме”, подчерта той и допълни, че „налагането на мир и стабилност в Източна Украйна е невъзможно без участието на Москва

Реакцията на Москва не закъсня. Москва е готова за диалог с избрания президент на Украйна Петро Порошенко. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров. „Слушаме какво говори Порошенко за отношенията на Украйна с Русия, той определя връзките ни като особено важни. Както нееднократно заявяваше и президентът, ние сме готови на диалог с представителите на Киев, готови сме на диалог с Порошенко”, заяви Лавров по време на пресконференция в Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com